Ellie vertelt: Groen maakt gelukkig, óók als je huurt
“Ik zie het al helemaal voor me: straks een tuin met wilde bloemen, waarin alles lekker natuurlijk kan groeien en bloeien. Ik hou echt van groen en ben geïnteresseerd in duurzaamheid. Dat ik via de gemeente subsidie heb gekregen voor het vergroenen van de tuin van mijn huurhuis, met akkoord van Nijestee om het aan te mogen pakken, vind ik echt super,” aldus een enthousiaste Ellie Jelsema, huurster van een woning van Nijestee in de Slachthuisstraat in Groningen.
“Ik las in de nieuwsbrief van Nijestee iets over het ‘ontstenen’ van wijken en heb toen even doorgeklikt en kwam uit op de website van de gemeente over subsidies voor vergroening. Ik heb zelf niet veel budget, dus vond dat gelijk interessant. Maar ja; mag dat wel met een huurhuis? Ik had Nijestee al eerder benaderd voor het verwijderen van tegels voor een geveltuin, maar dit ging natuurlijk over een groter stuk áchter het huis. Na een telefoontje met Victor Weisenbach, wijkcoördinator van Nijestee, werd me duidelijk wat mogelijk was. En toen heb ik mijn aanvraag ingediend door foto’s, afmetingen en een tuinplan naar de gemeente te mailen. Eigenlijk heel eenvoudig, het wijst zich vanzelf. Dat ik zo snel een toezegging van bijna 900 euro zou krijgen, had ik niet verwacht!”, lacht Ellie.
Buurt in bloei
“We zijn als Nijestee erg bezig met het ontstenen van wijken”, vult Victor aan. “Zo hebben we onlangs bij de Goudflat en de Ommelander flat in Vinkhuizen enorme stukken stoep en een parkeerplaats omgetoverd in groene oases, met veel enthousiaste reacties van bewoners. We willen ook stimuleren dat bewoners zélf het initiatief nemen voor bijvoorbeeld het aanpakken van een pleintje of geveltuin. Daarvoor is we het ‘Buurt in Bloei’-budget beschikbaar. Los van dat budget willen we huurders ook helpen met bijvoorbeeld het ophalen van tegels, of het geven van advies (meer daarover hier). Aangezien Ellie ook al een buurttuintje had en nu speciaal voor haar achtertuin een verzoek indiende, hebben we akkoord gegeven. Met daarbij de vraag of ze als een soort ambassadrice wil optreden wanneer andere huurders advies of inspiratie zoeken, en bij haar mogen kijken.”
Ecologisch verantwoord
“Dat vind ik natuurlijk alleen maar leuk”, vertelt Ellie. “Ik heb contact gezocht met twee tuinbedrijven, maar die hadden helaas geen tijd. Nu heeft Nijestee aangeboden om me in contact te brengen met partijen waar zij mee werken. Ik wil namelijk ook graag dat het goed gebeurt, mét oog voor duurzaamheid en graag ecologisch verantwoord. Mijn tuin ziet er op zich wel netjes uit nu, maar het zijn wel erg veel tegels en een stukje gras dat hoger ligt. Ik zou het graag meer als een natuurlijk geheel willen, waarin van alles kan bloeien en groeien. Dat is niet alleen voor mezelf fijn, maar ook voor mijn twee puberkinderen. En eventueel voor degene die na mij hier gaat wonen.”
Veel mogelijk
Zijn er restricties als je als huurder je tuin wilt aanpakken? “Er is veel mogelijk, zolang het aan te pakken stuk maar op onze grond ligt”, legt Victor uit. “En we willen graag dat mensen waar dat kan samen iets aanpakken, wat nu ook al veel gebeurt. Daarnaast willen we als Nijestee niet alleen stimuleren dat huurders hun omgeving vergroenen, maar zetten nu ook in de huurcontracten dat je niet je tuin volgooit met tegels waar nu groen is. Op die manier willen we voorkomen dat we aan de ene kant wijken aanpakken door te investeren in groen, terwijl aan de andere kant mensen dat teniet doen door tegels te leggen. Want als we één ding inmiddels wel weten, is het dat groen gelukkig maakt.“ Iets waar Ellie hopelijk ook al heel snel van kan genieten, in haar nieuwe tuin in de Slachthuisstraat.