Margriet over haar stappen naar aardgasvrij
Margriet Dijkstra woont in Drielanden, een ecologische wijk die 25 jaar geleden is ontstaan naast het natuurgebied Kardinge. Wie vanuit Stad deze kant op fietst, komt in een oase van groen en rust. Naast Waterland en Zonland ligt het derde ‘land’ van Drielanden, waar Margriet woont met haar partner Herman; Mooiland.
- Bouwjaar woning: 1995
- Gezinssamentelling: 2 volwassenen
- Duurzame oplossingen huis en tuin: warmtepomp, 30 zonnepanelen, WTW systeem, daktuin, vloerverwarming, HR++ en Triple glas, inductiekookplaat, infrarood paneel, regentuin, een prachtige zelf aangelegde tuin met veel gratis planten gekregen via Marktplaats.
- Maandelijkse energie uitgaven: €5
“We wonen hier net een jaar, nadat we 15 jaar met heel veel plezier op Zonland hebben gewoond, dus we zijn nog wel wat moe van de verbouwing”, vertelt de hartelijke bewoonster bij de entree naast een weelderige bloeiende voortuin en een on-Stads weids uitzicht. In dat jaar verbouwen, waarvan drie maanden écht intensief voordat ze er gingen wonen, greep Margriet de kans aan om de woning zoveel mogelijk te verduurzamen. “Deze woning is gebouwd in 1995, toen was verduurzaming nog niet zover als in deze tijd. Inmiddels hebben we hier dertig zonnepanelen, een geavanceerd warmte- en ventilatiesysteem door middel van een warmtepomp die geheel binnenshuis staat, dubbel én triple glas, een duurzame daktuin en nog veel meer”, vertelt ze honderduit. “Duurzaamheid heb ik van jongs af aan meegekregen. Wij woonden thuis in een huis met een gigantische tuin met veel dieren en een eigen groentetuin. Ik werd op mijn 21ste vegetariër en kom nog uit de ‘protestgeneratie’. Ik stond met een socialistisch koor bij kerncentrales te zingen tegen kernenergie”, lacht ze. Margriet is sinds het eerste uur actief lid van Grunneger Power, vertelt ze. “We kunnen niet langer ontkennen dat de wereld naar de knoppen gaat. We moéten iets doen. Ik probeer mijn steentje bij te dragen, al is het misschien een druppel op de gloeiende plaat. En ik hoop dat ik mensen kan enthousiasmeren.”
“Neem een Cooker in je keuken. Daarmee verspil je veel minder water wanneer je de warme kraan opendraait."
Margriet doet daarom mee aan de Duurzame Huizendag die wordt georganiseerd door Duurzaam Groningen en energiecoöperatie Grunneger Power op 11 juni 2022. Een dag waarop bezoekers huizen bezoeken in Groningen om inspiratie op te doen. “Juist omdat ik het zo belangrijk vind dat mensen bij elkaar kunnen kijken; hoe heb je het aangepakt? Ik denk dat veel mensen wel willen verduurzamen, maar gewoon niet weten waar ze moeten beginnen. De drempel is hoog, men is bang dat iets heel ingewikkeld is of veel geld kost. Nu zijn wij gelukkig zelf heel handig, dus hebben we veel zelf gedaan. Maar mocht je dat niet zijn: vraag rond in je netwerk, kijk hoe anderen iets hebben aangepakt. Alles op het gebied van duurzaamheid ontwikkelt zich nu heel snel, dus er zijn mogelijkheden genoeg. Zo kun je voor een daktuin de helft van je investering terugkrijgen van de gemeente.” Je hoeft het niet zelf aan te leggen, het ziet er mooi uit en het heeft meer voordelen, legt Margriet uit, terwijl ze haar net aangelegde daktuin laat zien. “Het is koeler in een warme zomer, het isoleert in de winter én er stroomt minder water direct door naar het riool bij een flinke bui – die we komende jaren ongetwijfeld steeds vaker zullen hebben. Zet daarnaast nog een regenton in je tuin en je bespaart al een hoop water dat ‘zomaar’ de grond in verdwijnt.”
Heeft ze nog meer tips? “Neem een Cooker in je keuken. Daarmee verspil je veel minder water wanneer je de warme kraan opendraait. En plaats je douche dicht bij je warmtepomp, dan heb je ook weinig waterverlies. Op Marktplaats kun je gratis tuinplanten vinden, dan wordt er niks verspild. Bouw met hout, in plaats van beton – beton is een enorme CO2 slurper.” En ja, verduurzamen betekent soms ook concessies doen. “Een houtkachel”, verzucht Margriet. “Hoe ontzettend heerlijk ook om bij te zitten. Hoe het ruikt, hoe het vuur knispert. Als je duurzaam wilt leven, kan dat écht niet meer…” Tja, dat is wel iets anders dan haar elektrische haard die ze even ter illustratie aandoet. Maar, voegt ze toe: “Deze heeft óók een knop met vuurgeluiden." Duurzame romantiek met één druk op de knop, veel futuristischer wordt het niet.