Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Elly Bernard 19 juni 2024

Duurzame dinsdag #10

Dinsdag 18 juni 2024, de derde dinsdag van de maand en dus weer hoog tijd voor duurzame onderwerpen uit de gemeente. Lees hier welke toffe acties en duurzame nieuwtjes we deze maand met je willen delen.

Ook zo klaar met alle regen van de laatste tijd? Gelukkig schijnt vanochtend de zon! Al die neerslag laat ons wel opnieuw de noodzaak zien om zelf iets te doen aan wateroverlast. En dat is op zich niet ingewikkeld; je haalt tegels weg en plaatst er groen voor in de plaats. Aan de slag? Vraag dan tot en met 30 juni, dus nog een kleine 2 weken, klimaatsubsidie aan. Zo hoef je niet alles zelf te betalen en wordt het vergroenen van je tuin nog eenvoudiger. En vergeet ook vooral niet om de bon uit te printen waarmee je direct 25 euro korting krijgt op de aanschaf van een regenton!

Isoleren als belangrijke eerste stap naar energiezuinig wonen
Een belangrijke eerste stap bij het energiezuiniger maken van je huis, is zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Doe je dat in augustus, september of oktober, dan is ecologisch onderzoek vooraf niet nodig. Nu is dus een prima moment om in gesprek te gaan met een isolatiebedrijf en de werkzaamheden na de zomervakantie uit te laten voeren. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar waarmee je deze maatregelen geheel of deels kunt betalen. Een belangrijke subsidie is die vanuit Nij Begun. Deze subsidie, bekend als maatregel 29, geldt voor alle inwoners van Groningen én Noord-Drenthe. Woningeigenaren kunnen hierbij 50 of 100% van de isolatiekosten vergoed krijgen. Deze subsidie kan weliswaar pas vanaf 2025 worden aangevraagd, maar is ook al van toepassing op wat je nu doet of al hebt gedaan na 25 april 2023.
Tip: leg alles goed vast aan de hand van foto’s voor en na en bewaar offertes en facturen.

Gun jij je buren een kijkje in jouw huis?
Heb jij je huis al verduurzaamd en vind het het leuk om jouw ervaringen te delen met mede-Groningers die ook aan de slag willen? Meld dan nu je huis aan bij de Nationale Duurzame Huizenroute. Zo help jij anderen met het energiezuiniger maken van hun huis. Want het helpt als iemand met eigen ogen kan zien en met eigen oren kan horen hoe een ander het heeft aangepakt. Wat ging er goed en waar moet je op letten? Welk bedrijf heeft goed werk geleverd en hoe is de verduurzaming betaald? Bij de aanmelding kun je aangeven of je jouw huis wilt laten meedoen aan de Open Dagen van de Nationale Duurzame Huizenroute in het najaar (2 en 9 november).

Kom langs bij onze 'minikaravaan'
Het EK is net begonnen en ons Oranje is gelukkig goed uit de startblokken met 2-1 tegen Polen! Het wordt een sportieve zomer dit jaar met naast voetbal ook de Olympische Spelen en de Tour de France die begin juli van start gaat. En met een knipoog naar dat laatste, gaat ook Duurzaam Groningen 'op toer'. Van 15 t/m 19 juli vind je onze mini 'reclamekaravaan’ op verschillende locaties in de gemeente. Kom gezellig langs voor een lekker hapje en drankje, leuke weggevers en een kennismaking met alles wat jij kunt doen om energie te besparen, hittestress en wateroverlast te verminderen of gezond en duurzaam te koken. Vanaf 1 juli lees je op onze website wanneer de karavaan in jouw buurt staat.

Samen koken
Donderdag 20 juni kun je weer komen MeeEten met de tuinvrijwilligers waar gekookt wordt uit het kookboek Samen koken in Groningen. Speciale oproep aan iedereen, die zelf regelmatig in vast gezelschap (kookgroep) eet; komen jullie eten, dan krijg je een gratis exemplaar van dit kookboek. Zit je nog niet in een kookgroep, maar zou je dat graag willen, kom dan ook (voor het gratis exemplaar), wie weet kun je aansluiten bij andere kookgroepzoekers.
Inloop vanaf 18.00 en aan tafel om 18.30. Aanmelden kan via deze link.

Nou, tot zover voor deze 'duurzame dinsdag'. Kijk eens rustig rond op onze website voor nog veel meer inspiratie, stappenplannen en leuke acties voor een duurzamer leven. Of meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Tot de volgende keer!!

10 juli 2024 Duurzaam Groningen komt naar je toe! 10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 8 juli 2024 Buurtbewoners Semarangstraat vergroenen boomspiegels 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 24 juni 2024 Wandel of fiets langs inspirerende, groene plekken 19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel 23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen