Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 30 januari 2024

Hoe staat het met het klimaat in jouw straat?

Met de gloednieuwe monitor ‘Klimaat in je straat’ van de gemeente Groningen kun je bekijken wat de effecten van klimaatverandering zijn in jouw eigen straat en wijk. Zo is in de monitor met verschillende kaartlagen te zien op welke plekken hittestress kan ontstaan, waar wateroverlast kan voorkomen en wat het percentage groen in de wijk is. Je ziet ook direct wat je zelf kunt doen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. Bekijk de monitor op de website van Duurzaam Groningen.

Extreme hitte, droogte of juist stortbuien komen steeds vaker voor. De gemeente Groningen is bezig om de wijken en dorpen beter bestand te maken tegen de gevolgen van het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld door verharding in de openbare ruimte vervangen door groen en het aanplanten van meer bomen. Tegelijkertijd is het ook nodig dat inwoners en ondernemers in actie komen, particulier terrein speelt namelijk een grote rol in de aanpassing aan klimaatverandering!

Stenen vervangen door groen
Extreem hete dagen die vaker voorkomen zijn gevaarlijk voor jonge kinderen en oudere mensen. Zij raken sneller oververhit. Een tuin met veel bestrating wordt snel warm in de zon en houdt hitte lang vast. Dit is dan ook in huis te merken. In een versteende tuin is ook meer kans op wateroverlast. Door stenen te vervangen door groen wordt de tuin minder heet. Gras en beplanting zorgen namelijk voor verkoeling en bomen geven schaduw. Daarnaast kan regenwater in een groene tuin direct in de bodem wegzakken. De grond werkt als een spons, ook bij hevige regenbuien, en geeft water af in tijden van langdurige droogte. Wat ook helpt tegen wateroverlast is het afkoppelen van regenpijpen. Dit betekent dat het regenwater niet meer direct het riool instroomt, maar in je tuin, zoals een wadi of vijver, of in een regenton. Nog een voordeel van een natuurlijke, klimaatvriendelijke tuin: fleurig groen helpt de vogels, bijen en vlinders!

LIFE-IP Klimaatadaptatie is een Nederlands programma met cofinanciering door de Europese Unie. Het gaat om maatregelen voor het versnellen van de uitvoering van klimaatadaptatiemaatregelen. Lees er meer over op het Kennisportaal Klimaatadaptatie.

10 juli 2024 Duurzaam Groningen komt naar je toe! 10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 8 juli 2024 Buurtbewoners Semarangstraat vergroenen boomspiegels 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 24 juni 2024 Wandel of fiets langs inspirerende, groene plekken 19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel