Duurzaam
Van groen word je gelukkig. Daarom staan er in onze gemeente veel bomen. De bladeren van de bomen zijn ook goed om water op te vangen en hitte te voorkomen. In de zomer voorkomen bladeren extreme hitte en vangen ze water op bij hevige regenval. Als het kouder wordt, laten de bladeren los. Op de weg kan dit leiden tot valpartijen. Daarom ruimt de gemeente eerst de bladeren op drukke plekken op. Vaak zijn dit belangrijke fietspaden. Daarna gaan we de wijken in.
Ook de bladeren op het gras ruimen we op, omdat deze het gras kunnen verstikken. Bladeren onder bomen en planten laten we bij voorkeur liggen. Als dit direct naast de weg is, ruimen we ze vaak wel op, omdat de bladeren anders snel op de weg komen. Op sommige plekken blazen we bewust de bladeren het plantsoen in. Bladeren onder bomen en planten zijn namelijk goed voor de natuur. Dieren kunnen eronder schuilen. En de bladeren verteren uiteindelijk en worden voedingstoffen voor de bodem. In het voorjaar hebben bomen en planten hier voordeel van.
Wat kun je zelf doen?
- Je hoeft geen melding te maken van bladeren op de stoep of weg. We kunnen niet overal tegelijk zijn. We ruimen de bladeren op via een gefaseerd plan.
- Als je een tuin hebt, kunt je zelf ook de bladeren in de tuin laten liggen. Zo houd je de grond vruchtbaar. Mocht je de bladeren wel willen opruimen, doe ze dan bij het GFT-afval (groene container). In wijken waar geen groene containers zijn, kun je de bladeren bij het restafval doen (ondergrondse containers).
- Gooi bladeren nooit op de weg. Daar kunnen andere bewoners ernstige hinder van ondervinden.
- De gemeente ruimt geen bladeren op in tuinen van bewoners. Ook niet als het bladeren zijn van gemeentelijke bomen.
Omdat bomen in de gemeente op alle plekken tegelijk hun bladeren verliezen, slaan sommige bewoners de handen ineen. Zij organiseren een bladeren opruimochtend. Enkele keren worden deze bladeren geschonken aan natuurorganisaties waar de bladeren weer van belang zijn voor de natuur. Zo houden we de gemeente samen leefbaar.