Woning gebouwd tussen 2013 en nu
Deze woningen zijn goed geïsoleerd, daardoor is de stap naar aardgasvrij wonen dichtbij. Lees hier hoe je dit doet.
Bij woningen tussen 2013 en nu zijn naden en kieren goed gedicht. Ook de isolatie met een Rc-waarde van rond de 3,5 is goed. Tijdens de bouw wordt standaard isolerend HR++ glas of triple (HR+++ glas) geplaatst. In woningen uit deze periode is ook al vaak balansventilatie met warmteterugwinning toegepast.
Aardgasvrij
Doordat de woning goed geïsoleerd is, is de stap naar aardgasvrij voor deze woningen klein. In het lente-akkoord van 2018 staat dat nieuwbouwwoningen aardgasvrij worden gebouwd. Woningen die sinds de tweede helft van 2018 nieuw zijn gebouwd, en waarvoor na 1 juli 2018 de indiening voor de omgevingsvergunning is gedaan, zijn in de meeste gevallen al aardgasvrij gebouwd. Woningen met een omgevingsvergunning van vóór 1 juli 2018 mochten nog wel op het aardgas worden aangesloten.
Stappenplan verduurzamen woning gebouwd tussen 1965-1975
-
Stap 1
Verbruik minder energie
Zet de kachel een graadje lager en douche wat korter. Of trek de deur achter je dicht. Zo bespaar jij jaarlijks al snel € 300,-
Ga naar zosimpelalswat.nl voor meer praktische tips en video's. -
Stap 2
Isoleren en ventileren
Dit type woningen zijn vaak al goed geïsoleerd. Wel is er nog winst te behalen op de ventilatie.
Grote verbouwing? Kijk dan naar goede centrale vraaggestuurde balansventilatie met warmteterugwinning. Als er mechanische ventilatie type C in de woning aanwezig is, zijn de afvoerkanalen al gelegd.
Kleine verbouwing? Kies voor decentrale balansventilatie met warmteterugwinning. Dan heb je één apparaat per ruimte in de gevel. In slaapkamers hoeft dit meestal niet als je deze niet verwarmt. Zorg wel voor andere ventilatie, door bijvoorbeeld een raampje open te doen.
Wist je dat?
Je voor de verwarming 80% gas gebruikt, 5% voor het koken en 15% voor het tapwater? Je verwarming duurzaam opwekken scheelt dus een hoop.
Nog 2 stappen
-
Stap 3
Opwekken
Maak gebruik van de zon. Via zonnepanelen wek je je eigen electriciteit op en via een zonneboiler je warme water.
Heb je geen geschikt dak? Kijk dan voor een dak bij jou in de buurt. -
Stap 4
Aardgasvrij verwarmen
Lage temperatuur tot 50 graden
Vaak wordt hiervoor vloerverwarming aangelegd zodat je voldoende verwarmingsoppervlakte hebt. De lage temperatuur kan duurzaam worden opgewekt met een een warmtepomp of een warmtenet.Middel tot hoge temperatuur vanaf 50 graden
Hierbij kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt deels elektrisch en deels op (groen) gas.Lees hier alles over warmtepompen.
Tip! Kijk bij de plannen van de gemeente om te kijken of er in jouw wijk een warmtenet komt.
Warmtenet in jouw buurt?
Een warmtenet kun je vergelijken met een grote centrale CV-ketel in de wijk die veel huizen tegelijk verwarmt. Kijk bij de plannen van de gemeente om te kijken of er in jouw wijk een warmtenet komt.
Aardgasvrije plannen gemeente Groningen