Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Anne-Marije Bakker 15 mei 2024

Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening

Je energierekening amper kunnen betalen, ondanks dat je elke dag werkt en je best doet… In de gemeente Groningen overkomt dat gemiddeld meer bewoners dan in de rest van Nederland. Deze bewoners zijn niet of nauwelijks in staat om energiezuinige apparaten te kopen. Terwijl juist zij ze het hardst nodig hebben. De gemeente organiseerde daarom samen met het Regionaal Energieloket Groningen en de Stadjerspas, een witgoedactie voor Stadjerspashouders.

Witgoedactie
Bewoners met een Stadjerspas kregen een kadokaart ter waarde van 500 euro. Met die kaart konden ze hun oude apparaten inwisselen voor een nieuwe, energiezuinige koelkast, vriezer of wasmachine. Op die manier heeft de gemeente ruim 3.500 huishoudens geholpen bij het besparen van energie.

De energiefixers
Bram en Sybrand van het Regionaal Energieloket waren betrokken bij deze actie als energiefixer. “Mensen konden zich via ons loket aanmelden voor de actie en dan kwamen wij langs om mensen in te schrijven voor de kadokaart”, vertelt Bram. “Naast het inschrijven voor de kadokaart plaatsten we ook direct gratis, kleine energiebesparende maatregelen, zoals radiatorfolie en energiezuinige lampen. Ook gaven we tips hoe iemand kan besparen op de energierekening”, legt Sybrand uit.

Waardering
“Sommige mensen konden gewoon niet geloven dat de gemeente gratis kadokaarten voor een nieuwe koelkast, vriezer of wasmachine weg gaf”, vertelt Bram enthousiast. “Hoe leuk is het om mensen dan te vertellen dat ze echt een nieuwe koelkast kunnen kopen, zeker als je hoort dat sommige inwoners al een maand met een kapotte koelkast thuis zaten”. Ook Sybrand heeft deze actie als zeer positief ervaren. “Je komt bij de mensen thuis over de vloer en je ziet dat onze hulp en de kadokaart erg gewaardeerd worden”.

Niet zonder slag of stoot
Cornelie is de coördinator vanuit de gemeente voor de witgoedactie. “Voor de inwoners hebben we de actie zo gemakkelijk mogelijk gemaakt: lever je kadokaart in bij de aankoop van een nieuwe wasmachine, vriezer of koelkast. Maar achter de schermen hebben de verschillende instanties veel energie gestopt in een soepel verloop van deze actie”, legt Cornelie uit. Al met al is ze tevreden. “De actie is een groot succes geworden. Een bewoner bespaart op jaarbasis zo’n 200 euro door het nieuwe apparaat en de energiebesparende maatregelen. Zo hebben we hand in hand met deze groep Groningers een stap gezet naar energiezuiniger wonen.”

23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9 17 april 2024 Basisschool Karrepad opent eigen Kookstudio