Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 6 juni 2023

Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten!

Er wordt veel gesproken over de effecten van klimaatverandering. Extreme hitte, droogte of juist stortbuien komen vaker voor. Wat merk jij daar eigenlijk van? En hoe ga je ermee om? De gemeente Groningen hoort dit graag via een online vragenlijst. Met de antwoorden brengt de gemeente de ervaringen van inwoners en de gevolgen van klimaatverandering in beeld. De enquête kun je hier invullen.

Het wordt heter, droger en natter
Extreem hete dagen die vaker voorkomen zijn gevaarlijk voor jonge kinderen en oudere mensen. Zij raken sneller oververhit. Een tuin met veel bestrating wordt snel warm in de zon en houdt hitte lang vast. Dit is dan ook in huis te merken. In een versteende tuin is ook meer kans op wateroverlast. Door stenen te vervangen door groen wordt de tuin minder heet. Gras en beplanting zorgen namelijk voor verkoeling en bomen geven schaduw. Daarnaast kan regenwater in een groene tuin direct in de bodem wegzakken. De grond werkt als een spons, ook bij hevige regenbuien, en geeft water af in tijden van langdurige droogte. En fleurig groen helpt de vogels, bijen en vlinders!

Een verdroogde tuin.

Openbare ruimte en particuliere tuinen
De gemeente Groningen maakt de openbare ruimte op veel plekken groen om zo beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Vergroening van privéterrein is hiernaast ook nodig. De gemeente wil graag van inwoners horen hoe zij hierover denken. De vragenlijst hierover is in te vullen tot 19 juni.

Ondergelopen tuin in Haren.
2 oktober 2023 Bezoek het Groningen Wipt Zich Groen-festival 2 oktober 2023 De Schoolkantine Challenge 19 september 2023 Duurzame Dinsdag 12 september 2023 Volop aandacht voor isolatie en verwarmen tijdens de najaarseditie Duurzame Huizendag 2023 11 september 2023 Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd 5 september 2023 Doe mee met de verspillingsvrije week 5 september 2023 Waar gaat dat heen? Leer zaterdag 9 september alles over het riool 15 augustus 2023 Duurzame Dinsdag 3 augustus 2023 Ontdekdag Riool, Water en Toekomst op 9 september 18 juli 2023 1100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten 18 juli 2023 Duurzame Dinsdag 30 juni 2023 Indringers gezocht!