Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 6 juni 2023

Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten!

Er wordt veel gesproken over de effecten van klimaatverandering. Extreme hitte, droogte of juist stortbuien komen vaker voor. Wat merk jij daar eigenlijk van? En hoe ga je ermee om? De gemeente Groningen hoort dit graag via een online vragenlijst. Met de antwoorden brengt de gemeente de ervaringen van inwoners en de gevolgen van klimaatverandering in beeld. De enquête kun je hier invullen.

Het wordt heter, droger en natter
Extreem hete dagen die vaker voorkomen zijn gevaarlijk voor jonge kinderen en oudere mensen. Zij raken sneller oververhit. Een tuin met veel bestrating wordt snel warm in de zon en houdt hitte lang vast. Dit is dan ook in huis te merken. In een versteende tuin is ook meer kans op wateroverlast. Door stenen te vervangen door groen wordt de tuin minder heet. Gras en beplanting zorgen namelijk voor verkoeling en bomen geven schaduw. Daarnaast kan regenwater in een groene tuin direct in de bodem wegzakken. De grond werkt als een spons, ook bij hevige regenbuien, en geeft water af in tijden van langdurige droogte. En fleurig groen helpt de vogels, bijen en vlinders!

Een verdroogde tuin.

Openbare ruimte en particuliere tuinen
De gemeente Groningen maakt de openbare ruimte op veel plekken groen om zo beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Vergroening van privéterrein is hiernaast ook nodig. De gemeente wil graag van inwoners horen hoe zij hierover denken. De vragenlijst hierover is in te vullen tot 19 juni.

Ondergelopen tuin in Haren.
19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel 23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit