Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 4 oktober 2022

Vergroening Hoornse Meer is een voorbeeldproject

De vergroening van de woonwijk Hoornse Meer is een voorbeeldproject volgens de jury van de Streenbreektrofee. Vorige week werd duidelijk dat Groningen naast deze prijs grijpt. De winnaars van de Streenbreektrofee 2022 zijn de Groenbuurt Leiden (categorie Maatschappelijke Initiatieven) en Wijkpark Cromvliet Den Haag (categorie Professionals). De Groninger inzending kreeg niet de trofee, maar wel complimenten. “Wijk Hoornse Meer Groningen vergroent is een echte inspiratie”, aldus de jury.

Groene oase
Bewoners van twee versteende pleinen uit de wijk Hoornse Meer in Groningen hebben het initiatief genomen voor een klimaatadaptieve, groenere en gezellige inrichting. Zij wilden graag de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én de leefkwaliteit verbeteren. De gemeente Groningen heeft samen met de bewoners gekeken naar de kansen en obstakels van het vergroenen van twee pleinen in de wijk Hoornse Meer, en hen hierbij ondersteund. “Met een enorme voortvarendheid is door professionals, gemeente én bewoners samengewerkt om twee sobere en versteende pleinen in een hoog tempo te transformeren naar een groene oase”, zo valt te lezen in het juryrapport. Lees hier het volledige rapport.

Sociale cohesie
Het is de zesde keer dat de Steenbreektrofee wordt uitgereikt. Bij de beoordeling van de projecten hecht de jury grote waarde aan het verbeteren van de biodiversiteit en de sociale cohesie in wijken. “De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving. De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes”.

De F.D. Rooseveltstraat was een hete plek en is nu vergroend.
11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 27 maart 2024 Bezuinig ook met hulp van de energiecoach 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 11 maart 2024 Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya