Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 4 oktober 2022

Vergroening Hoornse Meer is een voorbeeldproject

De vergroening van de woonwijk Hoornse Meer is een voorbeeldproject volgens de jury van de Streenbreektrofee. Vorige week werd duidelijk dat Groningen naast deze prijs grijpt. De winnaars van de Streenbreektrofee 2022 zijn de Groenbuurt Leiden (categorie Maatschappelijke Initiatieven) en Wijkpark Cromvliet Den Haag (categorie Professionals). De Groninger inzending kreeg niet de trofee, maar wel complimenten. “Wijk Hoornse Meer Groningen vergroent is een echte inspiratie”, aldus de jury.

Groene oase
Bewoners van twee versteende pleinen uit de wijk Hoornse Meer in Groningen hebben het initiatief genomen voor een klimaatadaptieve, groenere en gezellige inrichting. Zij wilden graag de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én de leefkwaliteit verbeteren. De gemeente Groningen heeft samen met de bewoners gekeken naar de kansen en obstakels van het vergroenen van twee pleinen in de wijk Hoornse Meer, en hen hierbij ondersteund. “Met een enorme voortvarendheid is door professionals, gemeente én bewoners samengewerkt om twee sobere en versteende pleinen in een hoog tempo te transformeren naar een groene oase”, zo valt te lezen in het juryrapport. Lees hier het volledige rapport.

Sociale cohesie
Het is de zesde keer dat de Steenbreektrofee wordt uitgereikt. Bij de beoordeling van de projecten hecht de jury grote waarde aan het verbeteren van de biodiversiteit en de sociale cohesie in wijken. “De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving. De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes”.

De F.D. Rooseveltstraat was een hete plek en is nu vergroend.
30 november 2022 Verticaal vergroenen in de Oosterpoort 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 28 november 2022 Fusili feest voor winnaars Schoolkantine Challenge 23 november 2022 Dit jaar veel tegels gewipt in Groningen, doe je ook mee? 11 november 2022 Prijsplafond op energie voor alle huishoudens en kleinverbruikers 10 november 2022 Voor iedere tuin een boom 7 november 2022 Samen Koken in Groningen: Simpel, Lekker en Makkelijk 1 november 2022 Vrijwilligers maken Hoogkerk groener 19 oktober 2022 Het najaar is het vergeten plantseizoen 19 oktober 2022 Inwoners vergroenen tuinen in Vinkhuizen en organiseren groene markt in Helpman 10 oktober 2022 Drukbezochte duurzame huizendag helpt bewoners op weg bij besparen in huis 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach!