Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 4 oktober 2022

Vergroening Hoornse Meer is een voorbeeldproject

De vergroening van de woonwijk Hoornse Meer is een voorbeeldproject volgens de jury van de Streenbreektrofee. Vorige week werd duidelijk dat Groningen naast deze prijs grijpt. De winnaars van de Streenbreektrofee 2022 zijn de Groenbuurt Leiden (categorie Maatschappelijke Initiatieven) en Wijkpark Cromvliet Den Haag (categorie Professionals). De Groninger inzending kreeg niet de trofee, maar wel complimenten. “Wijk Hoornse Meer Groningen vergroent is een echte inspiratie”, aldus de jury.

Groene oase
Bewoners van twee versteende pleinen uit de wijk Hoornse Meer in Groningen hebben het initiatief genomen voor een klimaatadaptieve, groenere en gezellige inrichting. Zij wilden graag de biodiversiteit, klimaatbestendigheid én de leefkwaliteit verbeteren. De gemeente Groningen heeft samen met de bewoners gekeken naar de kansen en obstakels van het vergroenen van twee pleinen in de wijk Hoornse Meer, en hen hierbij ondersteund. “Met een enorme voortvarendheid is door professionals, gemeente én bewoners samengewerkt om twee sobere en versteende pleinen in een hoog tempo te transformeren naar een groene oase”, zo valt te lezen in het juryrapport. Lees hier het volledige rapport.

Sociale cohesie
Het is de zesde keer dat de Steenbreektrofee wordt uitgereikt. Bij de beoordeling van de projecten hecht de jury grote waarde aan het verbeteren van de biodiversiteit en de sociale cohesie in wijken. “De jury was blij verrast met de enorme energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van onze leefomgeving. De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, aldus Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes”.

De F.D. Rooseveltstraat was een hete plek en is nu vergroend.
30 maart 2023 West-Indische buurt: nieuwe riolering en meer divers groen 30 maart 2023 Groningers besparen deze winter massaal op energie 22 maart 2023 Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen 21 maart 2023 NK Tegelwippen in Groningen van start 16 maart 2023 Groene haardos voor drie abri’s in de stad 15 maart 2023 Beijum Woont Duurzaam 8 maart 2023 Samen koken in Groningen: zo doe je dat! 6 maart 2023 Doe mee met de week zonder vlees en zuivel! 15 februari 2023 Kom bomen planten op zonnepark Vierverlaten en Meerdorpen 14 februari 2023 Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen 9 februari 2023 Valentijnsactie met duurzame rozen op 11 en 14 februari 31 januari 2023 Week van de Circulaire Economie in Groningen