Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 21 maart 2023

NK Tegelwippen in Groningen van start

De gemeente Groningen doet weer mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Het NK Tegelwippen, waaraan ruim 150 gemeenten meedoen, loopt van 21 maart tot 31 oktober.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja gaf dinsdag in de Oosterparkwijk het startschot voor het NK Tegelwippen in Groningen. Hier hielp ze het buurttuinteam met het verwijderen van tegels bij wijkcentrum ‘bij Van Houten’ dat in een voormalige school is gevestigd, thuishaven van Duurzaam Oosterpark. Het betegelde plein bij het schoolgebouw toveren vrijwilligers deels om tot een groene oase. Van overtollige tegels maken ze plantenbakken en een bank.

Klimaatverandering
Wethouder Wijnja: “Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Een groene tuin werkt als een spons, het kan water goed opnemen en planten voeden. Zo wordt de gemeente meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.” De gemeente draagt zelf ook bij aan vergroening van openbare ruimtes door de actie Steenbreek.

Meedoen
Groningen gaat samen met haar inwoners de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te wippen en te vervangen door groen. Meedoen aan het NK Tegelwippen is simpel. Meld de verwijderde tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand.

Tegeltaxi en subsidie
Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als bank, moestuinbak of een insectenhotel. Dit voorjaar haalt de tegeltaxi van de gemeente ook weer tegels op. De data waarop de tegeltaxi rijdt wordt binnenkort bekendgemaakt op deze website. Bij het wippen van 20 m2 of meer aan tegels, kan klimaatsubsidie worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Met de hulp van vrijwilligers wipt wethouder Wijnja een tegel. Het buurttuinteam had eerder al zo'n 700 tegels verwijderd uit het plein. Nu zijn ze begonnen met planten in de grond te zetten.
23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9