Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 21 maart 2023

NK Tegelwippen in Groningen van start

De gemeente Groningen doet weer mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Het NK Tegelwippen, waaraan ruim 150 gemeenten meedoen, loopt van 21 maart tot 31 oktober.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja gaf dinsdag in de Oosterparkwijk het startschot voor het NK Tegelwippen in Groningen. Hier hielp ze het buurttuinteam met het verwijderen van tegels bij wijkcentrum ‘bij Van Houten’ dat in een voormalige school is gevestigd, thuishaven van Duurzaam Oosterpark. Het betegelde plein bij het schoolgebouw toveren vrijwilligers deels om tot een groene oase. Van overtollige tegels maken ze plantenbakken en een bank.

Klimaatverandering
Wethouder Wijnja: “Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Een groene tuin werkt als een spons, het kan water goed opnemen en planten voeden. Zo wordt de gemeente meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.” De gemeente draagt zelf ook bij aan vergroening van openbare ruimtes door de actie Steenbreek.

Meedoen
Groningen gaat samen met haar inwoners de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te wippen en te vervangen door groen. Meedoen aan het NK Tegelwippen is simpel. Meld de verwijderde tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand.

Tegeltaxi en subsidie
Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als bank, moestuinbak of een insectenhotel. Dit voorjaar haalt de tegeltaxi van de gemeente ook weer tegels op. De data waarop de tegeltaxi rijdt wordt binnenkort bekendgemaakt op deze website. Bij het wippen van 20 m2 of meer aan tegels, kan klimaatsubsidie worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Met de hulp van vrijwilligers wipt wethouder Wijnja een tegel. Het buurttuinteam had eerder al zo'n 700 tegels verwijderd uit het plein. Nu zijn ze begonnen met planten in de grond te zetten.
6 juni 2023 Subsidie voor verkoelend groen dak 6 juni 2023 Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten! 2 juni 2023 Groningen bouwt langste ongemaaide grasmat van Nederland 30 mei 2023 Eddy houdt zijn hoofd koel in de zomer met zijn groene tuintje in Binnenstad-Oost 8 mei 2023 Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op 24 april 2023 Doe mee met een gratis kookworkshop in jouw buurt 21 april 2023 Maai Mei Niet en maak kans op een tuinstoel 20 april 2023 Stuur jouw groenproject in voor de Steenbreektrofee 11 april 2023 Buurt knapt parkje de Feithhof op 30 maart 2023 West-Indische buurt: nieuwe riolering en meer divers groen 30 maart 2023 Groningers besparen deze winter massaal op energie 22 maart 2023 Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen