Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 22 maart 2023

Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen

Leerlingen van VSO De Dunk in Vinkhuizen namen dinsdag afscheid van hun stenen jungle. Die heeft nu plaatsgemaakt voor een heus minibos met buitenlokaal. Zelf bedachten ze een toepasselijke naam voor dit tiny forest: het Vinkebos. Een tiny forest is een groene oase ter grootte van een tennisbaan: 600 boompjes op 200 m2. Waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. Een plek waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal.

Zo’n 45 leerlingen in de leeftijd van 12 – 18 jaar staken hun handen uit de mouwen om de eerste boompjes de grond in te krijgen. En hierbij kregen ze hulp van wethouder Mirjam Wijnja die het bos officieel opende. De school is heel blij dat het plein wordt aangepakt, het was een grote wens om minder tegels en meer groen rond de school te hebben. Zo is er meer verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Prettige plek
Kees Siderius van IVN Natuureducatie en initiatiefnemer van dit project vertelt: “De leerlingen zetten samen zo’n 25 verschillende soorten bomen in de aarde. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de tiny forest-methode en zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien. Over 10 jaar zal er al een volwassen bos staan. Het wordt een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar zeker ook voor mensen. We zullen de leerkrachten binnenkort trainen, zodat ze het buitenlokaal ook echt kunnen gebruiken voor educatiedoeleinden.”

Klimaatadaptatie
Deze tiny forest is mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen in het kader van klimaatadaptatie. De gemeente plant de komende vijf jaar 5000 extra bomen in de wijken en dorpen. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor de aanplant van bomen. Ook stimuleert de gemeente scholen groene schoolpleinen aan te leggen.

Wethouder Mirjam Wijna van Groen en Klimaatadaptatie helpt leerlingen met het planten van boompjes.
10 juli 2024 Duurzaam Groningen komt naar je toe! 10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 8 juli 2024 Buurtbewoners Semarangstraat vergroenen boomspiegels 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 24 juni 2024 Wandel of fiets langs inspirerende, groene plekken 19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel