Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 22 maart 2023

Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen

Leerlingen van VSO De Dunk in Vinkhuizen namen dinsdag afscheid van hun stenen jungle. Die heeft nu plaatsgemaakt voor een heus minibos met buitenlokaal. Zelf bedachten ze een toepasselijke naam voor dit tiny forest: het Vinkebos. Een tiny forest is een groene oase ter grootte van een tennisbaan: 600 boompjes op 200 m2. Waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. Een plek waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal.

Zo’n 45 leerlingen in de leeftijd van 12 – 18 jaar staken hun handen uit de mouwen om de eerste boompjes de grond in te krijgen. En hierbij kregen ze hulp van wethouder Mirjam Wijnja die het bos officieel opende. De school is heel blij dat het plein wordt aangepakt, het was een grote wens om minder tegels en meer groen rond de school te hebben. Zo is er meer verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Prettige plek
Kees Siderius van IVN Natuureducatie en initiatiefnemer van dit project vertelt: “De leerlingen zetten samen zo’n 25 verschillende soorten bomen in de aarde. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de tiny forest-methode en zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien. Over 10 jaar zal er al een volwassen bos staan. Het wordt een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar zeker ook voor mensen. We zullen de leerkrachten binnenkort trainen, zodat ze het buitenlokaal ook echt kunnen gebruiken voor educatiedoeleinden.”

Klimaatadaptatie
Deze tiny forest is mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen in het kader van klimaatadaptatie. De gemeente plant de komende vijf jaar 5000 extra bomen in de wijken en dorpen. Particulieren kunnen subsidie aanvragen voor de aanplant van bomen. Ook stimuleert de gemeente scholen groene schoolpleinen aan te leggen.

Wethouder Mirjam Wijna van Groen en Klimaatadaptatie helpt leerlingen met het planten van boompjes.
4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners