Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

19 juli 2022

Kom uit je bubbel bij Tuinindestad

Tuinindestad is in 2009 ontstaan op de voormalige kwekerij van Voortman aan de Friesestraatweg. In 2016 zijn we verhuisd naar het Westpark aan de Tarralaan, achter Vinkhuizen. Een plek waar je lekker buiten bent en waar iedereen welkom is”, vertelt Frans Kerver. Zijn functieomschrijving? Daar lacht hij hartelijk om: “Verzin maar wat, ik doe hier van alles.”

“Tuinindestad is een plek waar de tijd stil staat”, gaat hij verder. “Waar je niet hoeft mee te rennen met de prestatiegerichte maatschappij, maar kunt vertragen. Een ‘blijvend experimentele plek’, waar je zelf actief kunt zijn zonder dat er iets móet. We willen juist dat de mensen die hier komen zelf met ideeën in de weer gaan, zodat er een organisch geheel ontstaat. Met zo min mogelijk sturing, zodat het laagdrempelig blijft. Maar eigenlijk moet je het zelf ervaren”, aldus Frans.

Tijd en aandacht
Met zelf ervaren bedoelt hij het wekelijkse diner op donderdagavond. Een plek waar iedereen mag aanschuiven en naar eigen draagkracht een donatie als betaling mag doen. Naast het samen eten is er dan ook vaak een activiteit, zoals een lezing of muziek. Drie verschillende koks worden bijgestaan door vrijwilligers in de keuken en zorgen wekelijks voor een verse, gezonde, lekkere maaltijd. “We koken zoveel mogelijk biologisch en met wat er van het land komt, maar we zijn geen productietuin, zoals Toentje. Onze moestuin is er meer voor vrijwilligers die het leuk vinden om er wat over te leren van onze tuinleidsters.” Bij Tuinindestad lopen zo’n 25 vrijwilligers rond, waarvan een paar met een vaste taak, zoals tuinman, wormenkweker, of iemand die zich met de insecten bezighoudt. “Er lopen hier mensen die het in hun vrije tijd gewoon leuk vinden, sommigen hebben een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt, enkelen met wat psychische bagage, maar ja, hebben we dat niet allemaal?”, lacht Frans. “Het idee erachter is toch wel dat we een plek zijn om mensen te ontmoeten die je misschien niet zo snel zou opzoeken. We willen mensen ook meegeven dat we er samen in deze wereld het beste van moeten maken. Een plek waar tijd en aandacht is voor elkaar.”

Duurzaam
Tuinindestad heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Na dik twee jaar bouwen staat er een stoer gebouw, opgetrokken uit stro en leem met grotendeels hergebruik van andere bouwmaterialen. Verder is er een moestuin, een kweektuin voor sierplanten, een kerstbomenbos, een camping en een speelterrein met wilgendoolhof en vuurplaats. Regenwater wordt opgevangen voor de bewatering van de planten, en overtollig water stroomt via een beekje naar een rotseiland achter de kas, waar je kikkers hoort kwaken van tevredenheid. Frans vertelt: “We zien hoe prettig mensen het hier vinden: een stille plek, zo dicht bij de stad, tussen bloemen en planten, waar je vogels hoort. Waar je je welkom mag voelen. Tuinindestad is een plek waar je even uit je eigen bubbel kunt komen.” Maar ja, dat moet je dus zelf ervaren….

Opgeven voor het wekelijkse (vega of vegan) diner kan via tuinindestad@gmail.com. Bekijk de website voor meer informatie.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 19 juli 2022 Een blije bodem op Groningse grond 31 mei 2022 Dromen van een Gronings voedselbos