Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

19 juli 2022

Een blije bodem op Groningse grond

Groningen een stukje gezonder én mooier maken, door het opzetten van een zelfoogsttuin waar gezonde en smaakvolle groente wordt verbouwd. Dat is het doel van Bas Welvering, initiatiefnemer van De Blije Bodem aan de Tarralaan. “Een groene oase, vol van leven en openbaar toegankelijk voor iedereen, zie je het voor je?” Een enthousiast verhaal volgt.

“Van jongs af aan heb ik al interesse in alles wat groeit en bloeit”, vertelt Bas. “Het is toch fantastisch dat uit twee minizaadjes die je plant, een paar weken later twee totaal verschillende dingen kunnen groeien?” Niet zo gek dat hij tuinder werd. Een tuinder met een droom: het verbouwen van gezonde en smaakvolle groente, onbespoten bloemen en verse kruiden. “Want wist jij dat een bosje bloemen van de supermarkt stijf staat van de pesticiden?” Het antwoord is helaas negatief.

Solidair systeem
Bas gaat verder: “We vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van wat de natuur ons biedt en daar weer binding mee krijgen. Dat groente niet voorgesneden uit een plastic zakje komt. Maar we zijn met z’n allen ook ingesteld op gemak. Dus we willen hier een plek maken die zo fijn is dat mensen er voor willen omfietsen. Waar alles betaalbaar en toegankelijk is voor een zo groot mogelijk publiek. Een tuin met slingerpaadjes, waar je ook lekker kunt zitten om een boek te lezen of een activiteit te organiseren. “Oogsten mogen onze abonnees straks zelf, op een moment dat het hen het beste uitkomt. Lokaal en supervers dus”, aldus Bas. “Abonnees kunnen een vast bedrag per maand betalen, en daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd ‘solidair systeem’: als je meer kunt missen, dan mag je meer geven, zodat we mensen met een kleinere portemonnee óók tegemoet kunnen komen.” Op die manier wil De Blije Bodem óók een soort ‘community’ worden.

Permacultuur
Bas wil werken volgens de principes van permacultuur: “Een evenwichtig ecosysteem dat zichzelf staande houdt en waar alles door elkaar groeit. Dus geen rijen op het land met één teelt, zoals we dat nu veelal gewend zijn. En geen groene tomaten uit een kas, die nog niet rijp zijn maar al moeten worden vervoerd. Dat heeft invloed op de smaak. We willen hier tuinieren zonder al te veel interventie van de mens, zonder gebruik van mest of pesticiden.” Maar ook zonder de aarde die er is al te veel te willen bewerken. En dat is, met een bodem bestaande uit drie meter diep aan ‘tarra’ – een bijproduct van de suikerbieten, wat hier vroeger werd gestort, niet direct eenvoudig. “Creatief denken”, lacht Bas, die naar een stapel stenen wijst waarmee hij terrassen wil aanleggen. Wanneer mensen langs kunnen komen voor hun eigen spruitjes en boerenkool? “Ergens volgend jaar hoop ik een eerste oogst te kunnen verkopen. Mensen die daar interesse in hebben, kunnen zich nu al via de website aanmelden. Oók wanneer ze nu al als vrijwilliger willen meewerken met de opbouw.” Want extra handen zijn, zeker zonder het gebruik van machines, meer dan welkom op De Blije Bodem. Voor meer informatie kijk op: www.deblijebodem.nl.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 19 juli 2022 Kom uit je bubbel bij Tuinindestad 31 mei 2022 Dromen van een Gronings voedselbos