Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 19 oktober 2022

Inwoners vergroenen tuinen in Vinkhuizen en organiseren groene markt in Helpman

Afgelopen zaterdag zijn de tuinen van 17 bewoners aan de Radiumstraat in Vinkhuizen vergroend. Dit is met een grote groep vrijwilligers gebeurd op initiatief van de wijkklimaatambassadeur van Vinkhuizen. Er zijn tegels verwijderd en vervangen door veel nieuwe planten. Ook de wijkklimaatambassadeurs van Duurzaam Helpman zijn bezig geweest met een vergroeningsactie. Zij organiseerden een groene markt tijdens de Duurzame Huizendag op 8 oktober.

Groene tuinen
Een groene leefomgeving of tuin is gezond voor mensen. Groen zorgt ervoor dat je je als mens gelukkiger voelt. Ook zorgt het ervoor dat de omgeving koeler blijft in de zomer, de grond kan beter regenwater opvangen én het is goed voor insecten en andere kleine dieren. Allemaal redenen waarom de bewoners aan de Radiumstraat meededen met deze actie en nu een groenere tuin hebben.
De wijkklimaatambassadeur van Vinkhuizen organiseerde de vergroening samen met woningcorporatie Nijestee, het Wijkoverleg en Sociaal Tuinieren van Stichting Present. Sociaal Tuinieren helpt mensen die het zelf niet (meer) lukt bij het vergroenen of onderhouden van hun tuin. Ze werken samen met buurtbewoners, zodat het projecten van en voor de buurt zijn.

Verschillende vrijwilligers hielpen de wijkbewoners.

Duurzame markt
Op de Duurzame Huizendag organiseerde de wijkklimaatambassadeurs in Helpman een groene markt in het Oude RKZ. Hier werden stekjes geruild, een energiecoach gaf informatie over energie besparen, elk uur konden inwoners een tuinontwerp winnen en er waren duurzame hapjes.

Groene markt in Helpman.
30 maart 2023 West-Indische buurt: nieuwe riolering en meer divers groen 30 maart 2023 Groningers besparen deze winter massaal op energie 22 maart 2023 Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen 21 maart 2023 NK Tegelwippen in Groningen van start 16 maart 2023 Groene haardos voor drie abri’s in de stad 15 maart 2023 Beijum Woont Duurzaam 8 maart 2023 Samen koken in Groningen: zo doe je dat! 6 maart 2023 Doe mee met de week zonder vlees en zuivel! 15 februari 2023 Kom bomen planten op zonnepark Vierverlaten en Meerdorpen 14 februari 2023 Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen 9 februari 2023 Valentijnsactie met duurzame rozen op 11 en 14 februari 31 januari 2023 Week van de Circulaire Economie in Groningen