Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

30 maart 2023

Groningers besparen deze winter massaal op energie

In 2022 wisselden 18.000 Groningers €50-vouchers in voor energiebesparende producten. Het afgelopen half jaar bezocht 1 op de 10 huishoudens één van de meer dan 50 energie-uitdeelacties. Duurzaam Groningen organiseerde in samenwerking met woningcorporaties en wijkinitiatieven, dat de producten werden uitgedeeld aan de bewoners. Klussers van de Energieklusbus en Energiefixfiets monteerden de spullen thuis bij de mensen die dat niet zelf konden. Daarnaast gaven energiecoaches bij 500 Groningers gratis bespaartips.

Wethouder Philip Broeksma: ‘Energie besparen loont’
'Met de weggeefacties, de vouchers, de energiecoachgespreken en de energietoeslagen hebben we heel veel huishoudens kunnen helpen om direct en blijvend energie te besparen. Dat was hard nodig, want bij veel gezinnen stond het water aan de lippen door de gestegen energieprijzen’, aldus wethouder Energietransitie Philip Broeksma. ‘Kleine, simpele stappen werken, zoals het gratis boeken van een energiecoach en het plaatsen van producten als ledlampen en radiatorfolie. Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente, helpt inwoners daarbij.’

De energiecoach
Of je huurt of koopt, in een studentenhuis, een rijtjeshuis of een (senioren)appartement woont; de energiecoaches van Duurzaam Groningen komen gratis bij iedereen langs om te helpen. Samen met de coach leren inwoners hoe eenvoudig energie bespaard kan worden. Het afgelopen halfjaar hebben ruim 500 mensen een energiecoach op bezoek gehad. De coaches gaven tips waarmee jaarlijks honderden euro’s bespaard kunnen worden. Een enthousiaste bewoner over het energiegesprek: ‘We zijn het hele huis door gelopen en in bijna alle ruimtes heb ik concrete bespaartips gekregen. Van bijkeuken tot zolder, veel dingen doen we nu net even anders’.

De energiecoach heeft voor elk seizoen wel een slimme tip. De warmte binnenhouden was in de winter het motto, in de zomer wil je de warmte juist buiten houden. Zo is er ieder seizoen wel iets te doen, een afspraak maken loont daarom altijd!

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen hier gratis een energiecoach boeken.

4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners