Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

30 maart 2023

Groningers besparen deze winter massaal op energie

In 2022 wisselden 18.000 Groningers €50-vouchers in voor energiebesparende producten. Het afgelopen half jaar bezocht 1 op de 10 huishoudens één van de meer dan 50 energie-uitdeelacties. Duurzaam Groningen organiseerde in samenwerking met woningcorporaties en wijkinitiatieven, dat de producten werden uitgedeeld aan de bewoners. Klussers van de Energieklusbus en Energiefixfiets monteerden de spullen thuis bij de mensen die dat niet zelf konden. Daarnaast gaven energiecoaches bij 500 Groningers gratis bespaartips.

Wethouder Philip Broeksma: ‘Energie besparen loont’
'Met de weggeefacties, de vouchers, de energiecoachgespreken en de energietoeslagen hebben we heel veel huishoudens kunnen helpen om direct en blijvend energie te besparen. Dat was hard nodig, want bij veel gezinnen stond het water aan de lippen door de gestegen energieprijzen’, aldus wethouder Energietransitie Philip Broeksma. ‘Kleine, simpele stappen werken, zoals het gratis boeken van een energiecoach en het plaatsen van producten als ledlampen en radiatorfolie. Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente, helpt inwoners daarbij.’

De energiecoach
Of je huurt of koopt, in een studentenhuis, een rijtjeshuis of een (senioren)appartement woont; de energiecoaches van Duurzaam Groningen komen gratis bij iedereen langs om te helpen. Samen met de coach leren inwoners hoe eenvoudig energie bespaard kan worden. Het afgelopen halfjaar hebben ruim 500 mensen een energiecoach op bezoek gehad. De coaches gaven tips waarmee jaarlijks honderden euro’s bespaard kunnen worden. Een enthousiaste bewoner over het energiegesprek: ‘We zijn het hele huis door gelopen en in bijna alle ruimtes heb ik concrete bespaartips gekregen. Van bijkeuken tot zolder, veel dingen doen we nu net even anders’.

De energiecoach heeft voor elk seizoen wel een slimme tip. De warmte binnenhouden was in de winter het motto, in de zomer wil je de warmte juist buiten houden. Zo is er ieder seizoen wel iets te doen, een afspraak maken loont daarom altijd!

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen hier gratis een energiecoach boeken.

23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9