Top drie Duurzame Durvers van 2024
We hebben in de gemeente Groningen veel innoverende en inspirerende duurzame initiatieven. Ga zo door Groningers! Om hen te steunen organiseerden wij de winactie "Duurzame Durvers 2024". Groningers lieten op social media weten welke initiatieven volgens hen uitblinken in wat ze doen. Daarna werd er flink gestemd op de genomineerden en dat leverde een mooie top 3 op. Hieronder lees je wie dat zijn.
Wildplukgids Sanne Scheltena (Greendreamster) wint de eerste prijs!
Dat er veel eetbare planten zijn in onze omgeving, wist je misschien al. Maar hoe je die gebruikt in de keuken, is soms nog lastig te bedenken. Wildplukgids en culinair wildplukker Sanne helpt je graag op weg: "Je gaat op een andere manier naar de natuur kijken, leert welke planten je kunt eten én hoe je ze in gerechten kunt verwerken."
Soms is het wel zoeken naar de plantjes. Sanne zit gehurkt naast de rand van het water als ze ineens wat vindt: “Er groeien kleine veldkersjes, dat is tof! In de zomer groeien hier hele andere dingen dan in andere seizoenen, dus voor mij is het ook altijd goed rondkijken.”
Tijdens de wildplukwandelingen heeft Sanne altijd een mandje met voorbeelden mee: “Ik ben pruimensiroop aan het maken via een koude bereiding en bramenthee van bramenblad op een ouderwetse manier," vertelt Sanne over de inhoud van haar mandje vol potjes. “Geroosterde paardenbloemwortel heeft wel iets weg van koffie. En Hollandse berenklauwzaadjes zijn eigenlijk net specerijen, zoals kardemom en citroen. Die gebruik ik vaak voor cakes en taarten. Wat ik tijdens mijn wandelingen wil laten zien, is dat je veel kruiden en specerijen ook van dichtbij kunt halen. En het is leuk om eens echt naar je omgeving te kijken en zien wat je tegenkomt.” We gingen met Sanne mee op wandeling en dat was erg leuk. Bekijk hier de video.
Ook met Sanne op pad? Kijk op: Instagram | Facebook | LinkedIn | Website
Groningen Fair Fashion op de tweede plaats
Groningen op de kaart zetten als ‘Fair Fashion stad’, dat is één van de doelen van Groningen Fair Fashion, ook wel bekend als GROFF. Ontstaan vanuit een handjevol deelnemers uit een tv-programma, vormen Annemieke, Dymph, Lily & Mariska samen een collectief. Dit jaar vieren ze hun vijfjarig jubileum.
“We geloven erg in remake en repair als het gaat om kleding, in plaats van blijven produceren en kopen. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende en mensonwaardige industrieën ter wereld,” legt Mariska uit. “We zetten daarom acties op om samen het systeem en houding en gedrag van de consument te veranderen. Zo hebben we lesprogramma’s en studieprojecten voor jongeren.”
Al snel kwam het collectief GROFF erachter dat de vraag naar informatie veel groter is dan alleen bij jongeren en kinderen: "Daarom geven we nu ook lezingen en workshops in onze studio en andere locaties.Deze maken we op maat voor de groep die we op dat moment voor ons hebben.”
Benieuwd wat GROFF voor jou kan doen? Kijk op: Instagram | Facebook | LinkedIn | Website
Op plek nummer drie: Stichting De Blije Bodem
Betaalbare gezonde groenten, kruiden en bloemen op steenworp afstand van het centrum van Groningen. Bij De Blije Bodem in Westpark vind je een prachtig stuk grond waar veel liefde en hard werk in zit. “Er ligt hier een laag van drie meter bietenafval en onvruchtbare grond waar wij weer gezonde en blije grond van maken om voedsel op te verbouwen," vertelt Bas, initiatiefnemer van De Blije Bodem.
Ongeveer 2/3 van het terrein staat in volle bloei. Sommige planten zijn klaar om te oogsten: “Wekelijks stuur ik een nieuwsbrief naar abonnees met welke groente er klaar zijn voor de oogst. Dan komen bijvoorbeeld jonge gezinnen hun eigen boontjes en tomaten plukken. Soms staan ze bij de verkeerde plant, omdat ze de verschillen niet kennen. Juist dat maakt het leuk voor mij; dat ik anderen kan leren wat er allemaal groeit in de tuin. Zo raken we weer bekend met ons voedsel.”
Op een klein deel zie je nog goed het verschil met de ‘oude’ grond. Hier heeft Bas ook plannen voor, maar deze grond heeft nogal wat werk nodig om groentes op te verbouwen. “We zitten nu in ons tweede teeltjaar. De periode daarvoor zijn we alleen maar bezig geweest de grond gezond te maken,” legt Bas uit.
Naast het aanbieden van gezonde groenten wil hij een ontmoetingsplaats creëren: “Kom lekker picknicken met je vrienden, een boek lezen of wandel langs onze nieuw aangelegde routes. We zijn ook bezig om workshops en lezingen te organiseren, zodat je hier van alles kan leren over de grond en groenten.” Tijdens zijn rondleiding springt er een pad van het bruggetje: “Die zitten hier pas weer sinds kort. En dat geldt voor veel dieren en insecten. Je merkt aan alles dat de natuur zich herstelt, dat is geweldig.” Bekijk hier de video.
Kom ook genieten van de zelfoogsttuin. Kijk op: Instagram | Facebook | Website