Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

6 maart 2023

Doe mee met de week zonder vlees en zuivel!

Van 6 tot en met 10 maart is het de nationale week zonder vlees en zuivel! Tijdens deze week worden deelnemers uitgedaagd om een week vlees en zuivel te laten staan. Dit is niet alleen goed voor het milieu en dierenwelzijn maar vooral ook erg lekker! Doe mee met de 'Week zonder vlees en zuivel' en laat je inspireren door bijvoorbeeld deze heerlijke recepten.

Groningen is partner van de week zonder vlees en zuivel
Sinds dit jaar is de gemeente Groningen partner van de week zonder vlees en zuivel. Daarom maakt wethouder Kirsten de Wrede een dessert zonder vlees en zuivel - onderaan dit artikel vind je het recept - en zetten we graag de restaurants waar je lekker veganistisch eet op een rijtje in de video hieronder. Verder verzamelen we lekkere recepten zonder vlees en zuivel. Dus heb je een goed recept die iedereen moet proeven, laat het ons weten via social media of door te mailen naar info@duurzaamgroningen.nl.

193 liter water
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 193 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor de productie van je dagelijkse portie vlees en zuivel, bijvoorbeeld voor de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf.

80 kilometer autorijden
Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 15,4 kg aan CO2-equivalenten, ofwel broeikasgassen. Deze uitstoot had anders vooral plaatsgevonden door de productie van veevoer en door de (melk)veehouderij zelf. 15,4 kg CO2-equivalenten staat gelijk aan zo’n 80 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren bespaar je dus zo’n 80 km autorijden!

834 gram dierenvlees
De gemiddelde volwassen Nederlander eet 119 gram vlees per dag. Dit bestaat uit zo’n 36 gram rood vlees (zoals varken en rund), 18 gram gevogelte (zoals kip en kalkoen), 47 gram bewerkt vlees (denk bijvoorbeeld aan vleeswaren of knakworst) en 18 gram vis. Door het niet eten van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus 834 gram dierenvlees bespaard.

2,4 kilo zuivel
De gemiddelde volwassen Nederlander consumeert wel 339 gram zuivel per dag. Hiervan is zo’n 35 gram kaas, 186 gram drinkzuivel en 118 gram eetzuivel. Door het niet eten en drinken van zuivel wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel dus wel 2,4 kilo zuivel bespaard.

Dagje geen vlees en zuivel gedurende het hele jaar?
Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het klimaat en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je zo’n 380 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 983 liter aan water. Als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 593 kilometer rijden en 1.435 liter water. Daarom is het logisch om niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen! Het is het lekkerste en makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat.

Bron: Week zonder vlees en zuivel

Dessert zonder vlees en zuivel - recept

Voor: 6 kleine parfait of 3 grote. Bereidingstijd: 15 minuten

Ingredienten

2 bakbananen (zwart), in diagonale
plakjes van 5 mm - 1 cm dik
250 g aardbeien, in partjes
1 el vanillesuiker
300 g kokosyoghurt
1 el ahornsiroop
1⁄2 tl vanille-extract
1 tl bietenpoeder
100 g granola
munt (optioneel)
1 el zonnebloemolie

Bereiding

  1. Verhit de zonnebloemolie in een pan op middel- hoog vuur.
  2. Voeg de bakbanaan toe en bak ze aan
    beide kanten goudbruin en zet opzij.
  3. Meng de aardbeien met de vanillesuiker. Meng de kokosyoghurt met 1 eetlepel ahornsiroop, het vanille-extract en de bietenpoeder.
  4. Verdeel de kokosyoghurt over de bakjes en garneer met de granola en het fruit en eventueel wat munt.

Dit recept is uit het kookboek van Jason Tjon Affo

25 juli 2024 Van gas naar het warmtenet: buurtbewoners Henk en Chris vertellen 23 juli 2024 Geef je op voor de moestuincoach training 15 juli 2024 Ontdek het eten uit Groningen met je fiets 15 juli 2024 Groningen heeft er 20 kookcoaches bij! 10 juli 2024 Duurzaam Groningen komt naar je toe! 10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 8 juli 2024 Buurtbewoners Semarangstraat vergroenen boomspiegels 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 24 juni 2024 Wandel of fiets langs inspirerende, groene plekken 19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino