5 tips voor een verspillingsvrije kerst
Daag jezelf uit: lukt het jou om deze kerst minder eten weg te gooien?
Wist je dat we in december 30–40% meer voedsel verspillen dan normaal? Dat is ongeveer een kilo eten per persoon extra die we weggooien!
En dat kost niet alleen geld, maar ook onnodige stress en impact op het milieu. Gemiddeld verspillen we in Nederland 33 kilo eten per persoon per jaar, goed voor €140(!). Met een paar slimme keuzes kun je deze kerst genieten zonder te verspillen. En tot €50 per maand besparen op boodschappen.
Met deze makkelijke en inspirerende tips houd je meer geld over en voorkom je onnodige verspilling.
87% van Nederlanders wil eigenlijk geen voedsel verspillen. Doe jij mee?
5 tips om jou op weg te helpen naar minder voedselverspilling tijdens de feestdagen
- Plan vooruit met een boodschappenlijst
- Gebruik het hele product
- Zet kleine hoeveelheden op tafel
- Boodschappen en restjes juist bewaren
- Derde kerstdag kliekjes dag
Geïnspireerd door Samen Tegen Voedselverspilling: ontdek hoe hun kersttips jou helpen om van restjes verrassende gerechten te maken.
1. Plan vooruit met een boodschappenlijst
Het kerstdiner is voor velen een moment van gezelligheid, maar ook van stress. Wat staat er op het menu? En wie eten er allemaal mee?
Begin slim: check eerst je voorraad en bedenk een gerecht op basis van wat je al hebt. Zo bespaar je direct geld.
Maak daarna een boodschappenlijst met juiste hoeveelheden en houd rekening met houdbaarheid. In de winkel helpt dit om impulsaankopen te voorkomen. Goed voor je portemonnee en het milieu.
2. Gebruik het hele product
Maak je een gerecht met broccoli? De stronk is ook eetbaar! En wist je dat je pompoen niet hoeft te schillen? In de schil zitten juist veel voedingsstoffen.
Ook van dierlijke producten kun je bouillon trekken. Zo haal je het maximale uit je ingrediënten.
3. Zet kleine hoeveelheden op tafel
Ga je gourmetten of heb je hapjes vooraf? Zet niet alles tegelijk op tafel. Vul pas aan als iets op is. Zo blijven ingrediënten niet onnodig lang buiten de koelkast en voorkom je dat iedereen zich vol eet met brood voor het voorgerecht.
4. Bewaar boodschappen en restjes slim
- Laat restjes afkoelen en zet ze binnen 2 uur in de koelkast. Grote pan soep? Zet hem in koud water om sneller af te koelen.
- Brood over? Vries het in en maak er later wentelteefjes van.
- Bewaar op de juiste plek: Tomaat, paprika, komkommer en aubergine horen buiten de koelkast. Tropisch fruit ook. Stel je koelkast in op 4 °C.
- Leg restjes in zicht: Op ooghoogte in de koelkast of label ze met “Eerst op”-tape.
5. Maak van derde kerstdag een kliekjesdag
Eet restjes op tijd op (binnen 2 dagen) of vries ze in (tot 3 maanden houdbaar).
Geen zin om alles zelf op te eten? Deel met buren of geef mee aan gasten. Dat past mooi bij de kerstgedachte! Op de website van Samen Tegen Voedselverspilling vind je nog meer tips om te koken met restjes rondom kerst.
Download het gratis Restjes Kookboek van Samen Tegen Voedselverspilling voor feestelijke recepten met restjes.
Bonustip: Heb je ongeopende etenswaren over? Maak er iemand blij mee en doneer ze aan de Voedselbank!
Heb je nog eten in de verpakking waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken? Doneer het dan aan de Voedselbank! Kleine én grote hoeveelheden zijn welkom. Lees op de website van Voedselbank Groningen hoe je kunt doneren.
Waar laat ik mijn etensresten?
Heb je nog restjes die écht niet meer op kunnen? Gooi ze dan in de GFT-container, niet bij het restafval. Zo maken we van jouw kerstmaal weer waardevolle compost!
Geen eigen GFT-container? Geen probleem! Kijk op gemeente.groningen.nl/gft-inleveren voor alle mogelijkheden.