Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

10 januari 2023

Hoe stook je zo duurzaam mogelijk hout? 5 tips

Tijdens de koude wintermaanden vinden veel mensen het gezellig om de houtkachel of openhaard aan te steken. Met de hoge energieprijzen kan het daarnaast ook nog eens een manier zijn om je huis goedkoper te verwarmen. Houtstoken is alleen niet zo goed voor mens en milieu. Bij het stoken van hout komt altijd roet, fijnstof, stank, stikstof en CO2 vrij. Veel kachels zijn daarnaast niet zuinig en verliezen veel warmte. Ook kunnen buren last hebben van de rook en de geur die houtstoken veroorzaakt.

Wil je toch graag de houtkachel aan? Zo stook je zo duurzaam en verantwoord mogelijk:

1. Stook zo min mogelijk, bijvoorbeeld alleen wanneer het heel koud is of bij speciale gelegenheden.

2. Houd rekening met de weersomstandigheden. Check stookwijzer.nu om te kijken of de kachel aan kan. Als het windstil of mistig is, blijft de rook erg lang hangen.

3. Let op wat voor hout je stookt: hout moet goed droog zijn anders verbrandt het niet volledig. Stook daarnaast nooit geverfd hout, gelijmd hout of papier en karton (dit is zelfs verboden).

4. Ga voor zo duurzaam mogelijk hout: haardhout met FSC- of PEFC Keurmerk komt uit een duurzaam beheerd bos. Hierbij wordt niet meer bos gekapt dan dat er aangroeit.

5. Zorg voor een schone schoorsteen: laat deze regelmatig vegen. Zo kan de rook goed naar buiten én voorkom je schoorsteenbranden.

Meer tips vind je hier.

31 oktober 2023 Nieuwe subsidie voor energie-initiatieven per 7 november 30 mei 2023 Met deze 5 tips los jij een deel van het watertekort op 20 december 2022 Hier lever je olie en vet in