Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

30 mei 2023

Met deze 5 tips los jij een deel van het watertekort op

De afgelopen tijd heb je het vast voorbij zien komen in de media: voldoende drinkwater uit de kraan is niet meer zo vanzelfsprekend. Door droge zomers en een toenemende vraag naar water ontstaat er watertekort. Gelukkig is er ook goed nieuws: met een paar kleine en gemakkelijke aanpassingen kunnen we al 20% van het watertekort oplossen.

Tip 1 - Een minuutje korter douchen
Een douchebeurt kost per minuut bijna 8,5 liter. Gemiddeld douchen we 8 minuten, dat betekent dus al snel 70 liter water per douchebeurt. Douche een minuutje of twee korter. Of zet de kraan even uit te tijdens het inzepen. Dat scheelt water én energie! Wist je dat veel mensen niet eens iedere dag douchen? Om de dag kan net zo goed.

Tip 2 - Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
Het lijkt misschien niet zoveel, maar wanneer we de kraan aan laten staan tijdens het tandenpoetsen spoelt er zo 3 liter water door de gootsteen. Even de kraan dichtdraaien zorgt er dus voor dat we minder drinkwater hoeven te verspillen. Dat geldt natuurlijk ook voor het doen van de afwas.

Als iedere Groninger 5 liter water per dag bespaart, dan besparen we 1 miljard liter water per jaar. Dat zijn 2174 olympische zwembaden vol!

Tip 3 - Gebruik de bespaarknop op de toilet
Wist je dat we zo’n 35 liter water gebruiken om het toilet door te spoelen? Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50 procent per keer! Oftewel, kleine boodschap, kleine knop.

Tip 4 - Vervang lekkende en druppelende kranen
Lekken zijn echte watervreters! Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost tot wel duizenden liters per jaar. Loop thuis alle kranen eens na en bespaar gemakkelijk liters water.

Wist je dat Groningers al goed bezig zijn? We gebruiken zo’n 115 liter drinkwater per dag, dat is minder dan het landelijk gemiddelde

Tip 5 - Gebruik een regenton (nu met korting)
Een kwartier sproeien kost 100 liter water. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater. Wist je trouwens dat je met een gieter veel gerichter direct op de grond water kunt geven dan met een sproeier? Zo gaat er minder water verloren door verdamping. O ja: overdag water geven heeft geen zin; op warme dagen verdampt het meeste water gelijk weer. En het allerleukste? Bestel nu een regenton met € 25 korting.

1000

Groningers gingen je voor en schaften een regenton aan met korting

Heb jij nog een originele bespaartip? Wij horen het graag; deel het via de sociale media met #ikbespaar5liter.

Meer tips op de website van Waterbedrijf Groningen.

Waarom nu?
Eigenlijk is het best logisch: onze bronnen voor ons drinkwater zijn niet oneindig, maar de vraag ernaar wordt steeds groter. Er blijft er dus minder over. Zie het als een taart op een verjaardagsfeestje. Hoe meer visite, hoe kleiner de stukjes taart. Je zou natuurlijk een nieuwe taart kunnen kopen, maar met water is dat niet zo simpel. We halen in Groningen water uit de grond en gebruiken oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Daar moeten we het mee doen. Gelukkig is dat samen een heleboel water, maar wij zijn als inwoners niet de enigen die het nodig hebben. De natuur, de boeren, dieren en de industrie; ze willen allemaal een stukje van die taart die water heet.