Door Hilde Lavell
15 december 2025
Tips
Vier een groene kerst: verrassend vegetarisch!
Kerst draait om gezelligheid, lekker eten en samen genieten. En dat kan prima met een vegetarisch menu! Verrassend lekker, feestelijk én goed voor de planeet. We hebben wat inspiratie voor je verzameld, zodat je indruk maakt op je gasten!
Voorgerechten om mee te starten
Begin de avond gelijk goed!
- Pasteitje met jackfruitragout – Net zo feestelijk als klassiek ragout, maar dan plantaardig. Tip: de bakjes kun je kant-en-klaar kopen.
- Portobello met salieboter en croutons – Een smaakbom! Ook lekker als hoofdgerecht met aardappeltjes en salade.
- Aubergine carpaccio met burrata – Luxe ! Zelf pesto maken? Doen! Maar kant-en-klaar mag ook.
Hoofdgerechten die indruk maken
Deze klassiekers staan goed op elke kersttafel!
- Paddenstoelen bourguignon – Stoofpotje deluxe. Tip: haal je paddenstoelen op de markt! Extra lekker!
- Rollade van flespompoen – Ziet er prachtig uit met keukentouw, net echt 😉Lekker met een risotto als bijgerecht!
- Portobello Wellington – Een klassieker in plantaardige jas.
Toetjes (gaat zeker lukken!)
Een toetje zonder dierlijke producten, gemakkelijker dan je denkt!
- Vegan mango-kokos kerstdessert – Een waar spektakelstuk!
- Simpele chocolademousse – Gemaakt met aquafaba (kikkererwtenvocht – smaakt beter dan het klinkt 😉).
- Vegan tiramisu – een klassieker, maar dan plantaardig!
Maak het jezelf gemakkelijk!
- Bestel een vegetarische kerstbox bij De Streekboer.
- Of haal je ingrediënten bij De Eemstuin op de Vismarkt en vraag gelijk om advies!