1375 Bakjes snert voor de Voedselbank
Bij de Voedselbank Groningen kunnen klanten de komende dagen heerlijke lokale snert krijgen. Er staan 1375 emmertjes snert klaar voor zo'n 500 huishouden gemaakt van spliterwten en uien uit Thesinge, gedoneerd door Foodhub Ommeland.
Het idee voor dit project is ontstaan tijdens het Snertfeest begin november, waarbij de focus lag op gezond en lokaal voedsel voor iedereen.
Doordat Supermarkten steeds efficiënter worden in het tegengaan van voedselverspilling krijgt de Voedselbank steeds minder verse producten aangeboden. Tijdens het event bood Foodhub Ommeland aan om een grote partij spliterwten aan de voedselbank te doneren. Hierbij is de gemeente de samenwerking aangegaan met verschillende partijen om er lekkere plantaardige snert van te maken. Naast de emmertjes wordt ook het recept uitgedeeld met een pak spliterwten om zelf aan de slag te gaan met het maken van snert.
Deze snertactie is een fantastisch voorbeeld van samenwerking tussen lokale/regionale partners en de lokale overheid voor het realiseren van een korte keten: spliterwten en uien van Foodhub Ommeland uit Thesinge, verwerking door Boer & Chef in Drachten, consumptie in Groningen, met een financiële bijdrage van de gemeente. Gezinus Winters heeft als ambassadeur van de korte keten de snertactie gecoördineerd.
Met dit project wil de gemeente ervoor zorgen dat bewoners makkelijker lokaal, gezond en meer plantaardig kunnen eten. Dit is een belangrijk doel van het voedselbeleid van de gemeente Groningen.
Wil jij zelf in de keuken aan de slag met het maken van snert? Check hier het recept.