Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

18 juli 2023

1100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten

De afgelopen maand werden 1100 Groningers voor even rechercheur. Zij speurden drie verschillende woekerplanten op: de reuzenberenklauw, de grote waternavel en de Japanse duizendknoop en maakten er een melding van bij de gemeente.

Technisch specialist Mariën Heinen: ‘Fantastisch zoveel tips en een hele kluif voor onze 6 wijkposten en KCC (klant contactcentrum). We hebben ze dan ook getrakteerd op taart. Soms hadden ze er meer dan 200!’.

Het bedrijf dat de planten in kaart brengt en probeert te beheersen is hier de komende jaren mee zoet. Mariën vervolgt: ‘De planten worden eerst weggehaald op plekken waar de (verkeers)veiligheid in gedrang komt en ook waar ze voor schade aan gebouwen en wegen zorgen. Daarna zijn de minder acute plekken aan de beurt. Dit is een meerjarig traject want deze planten laten zich niet zomaar verjagen. Het kan dus best zijn dat ze een jaar later terug groeien’. Op geschikte locaties worden diverse methodes toegepast. Van het uitgraven van de wortels, tot maaien tot pilots met elektrocutie, heet water en Roots Reset (een soort plantaardige bodemverrijking).

Inwoners die nog woekerplanten tegenkomen kunnen dit blijven melden bij de gemeente. En voor diegene die een woekerplant in hun tuin hebben is er een stappenplan op onze website.

30 januari 2024 2000 Groningse huishoudens bespaarden met energiecoach 13 december 2023 73 kinderen kookten duurzaam en gezond: “Ik wist niet dat je met bonen hamburgers kon maken” 15 november 2023 Ruim 126.000 tegels gewipt in Groningen! 2 juni 2023 Groningen bouwt langste ongemaaide grasmat van Nederland 1 juni 2023 Duurzaam Groningen bestaat 1 jaar 24 januari 2023 Regentonactie een succes, in april vervolg 21 september 2022 Groningers uit 7 buurten aan de slag voor het klimaatbestendiger maken van hun buurt