Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Zo pak je woekerplanten aan

De Japanse duizenknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel. Deze drie planten overwoekeren de gemeente. Lees hier wat je kunt doen als ze in je tuin staan.

Help, ik heb één van de gezochte woekerplanten in m’n tuin

Groenmedewerker Gerben vertelt in de video hieronder hoe je ze overmeestert en verwijdert uit je eigen tuin.

Japanse Duizendknoop

 • 1.

  Herkennen

  De Japanse duizendknoop groeit vanaf eind maart. De bladeren zijn lichtgroen en hartvormig. Planten kunnen 2 tot 6 meter hoog worden. De holle stengels zijn groen met roodachtige vlekjes. Uit de knopen op de stengel groeien zijtakken met bladeren. Duizendknoop bloeit in augustus en september met crème-witte bloemen. In de winter gaan de stengels en bladeren dood. Dode stengels blijven zichtbaar en de wortelstokken overwinteren.

  Zie je de plant op gemeentegrond? Meld het dan hier.

 • 2.

  Verwijderen

  Steek de plant 15-20 cm onder de grond af; dit is net onder het groeipunt (indien nodig enkele keren in het seizoen herhalen). Dit is de meest effectieve methode. Afmaaien is ook een optie. Dit moet meerdere keren per groeiseizoen herhaald worden.

 • 3..

  Opruimen

  Gooi het groen in de GRIJZE container en dus niet in de groene gft-container. Anders woekert het op de composthoop verder. Let op dat je ook alle losliggende plantenresten opruimt.

Berenklauw

 • 1.

  Herkennen

  Reuzenberenklauwen kunnen 3 tot 5 meter hoog worden. De stengels zijn 5-10 cm in doorsnede en purper gevlekt. De bladeren kunnen tot 3 meter lang worden met diepe veervormige insnijdingen.

  Zie je de plant op gemeentegrond? Meld het dan hier.

 • 2.

  Verwijderen uit je tuin

  Steek de plant 15-20 cm onder de grond af; dit is net onder het groeipunt (indien nodig enkele keren in het seizoen herhalen). Dit is de meest effectieve methode. Afmaaien is ook een optie. Dit moet meerdere keren per groeiseizoen herhaald worden.

  Let op! De berenklauw is giftig. Draag dus beschermende kleding die je hele lichaam bedekken. Bescherm ook je ogen goed.

 • 3.

  Opruimen

  Het verwijderde groenafval mag in de groene gft-container.

Grote waternavel

 • 1.

  Herkennen

  De grote waternavel is een glanzende oeverplant met ronde bladeren met een diameter van 4-10 cm. De bladsteel bevindt zich in het midden van het blad. Het blad is onregelmatig 5-lobbig en aan de voet tot het midden ingesneden. Stengel is 3-5 mm dik en heeft vaak meer dan 5 cm lange wortels. De plant kan tot zo'n 30 cm hoog worden. Er is ook een waternavel die inheems is, die heeft geen insnede in het blad.

  Zie je deze plant op gemeentegrond? Meld het dan hier.

 • 2.

  Verwijderen in je vijver/sloot

  Vis de waternavel uit het water met een net of een hark.

 • 3.

  Opruimen

  Waternavel mag in de groene gft-container. Heb je een aquarium,? Gooi dan geen waterplanten in de natuur maar ook in de groene container.

Meld een woekerplant

Meld de Japanse duizendknoop, berenklauw of waternavel en maak kans op één van de 20 plantenpakketten

Meld een woekerplant

Tip! App ObsIdentify

ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen.

Wil je meer weten over deze woekeraars?

Ga dan naar de website van de gemeente Groningen

Gemeente Groningen
4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 15 november 2023 Ruim 126.000 tegels gewipt in Groningen! 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant