Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Samen wippen we Groningen groen

Groningen doet weer mee aan het NK Tegelwippen. Wip ook mee, vervang tegels door groen en win mooie prijzen. Hergebruik de overtollige tegels of geef ze mee aan de Tegeltaxi. Die haalt ze gratis op!

Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Dat is het jaarlijkse NK Tegelwippen waar de gemeente Groningen ook aan deelneemt. Dit keer kun je mooie prijzen winnen met het wippen: we verloten cadeaubonnen van een tuincentrum ter waarde van 100 euro! Kijk hieronder om kans te maken. Meer goed nieuws: de Tegeltaxi rijdt weer in april, mei en juni om de gewipte tegels op te halen! Kijk hier voor de data van de gratis ophaalservice.

Vergroenen

Meer dan de helft van de buurten en wijken is ‘versteend’, terwijl veel groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Groen helpt wateroverlast te verminderen, regen trekt er namelijk sneller de grond in en is dus ook goed tegen droogte. Planten in de grond en gras onder je voeten werken verkoelend op hete dagen. Verder stimuleert het de biodiversiteit. En wist je dat je van groen in je omgeving gelukkiger wordt?

Vraag subsidie aan

Haal je meer dan 20 m2 verharding uit je tuin en vervang je die door groen? Kan kun je subsidie aanvragen bij de gemeente. Kijk hier voor meer informatie. Je hoeft oude tegels niet mee te geven aan de Tegeltaxi, je kunt ze ook hergebruiken. Gebruik ze bijvoorbeeld voor een border of maak er een plantenbak mee.

NK Tegelwippen

Vergeet de gewipte tegels niet aan te melden op de website van het NK Tegelwippen inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de ranking. Zo krijgen we Groningen op een hoge plaats in het klassement én maken we samen de gemeente meer klimaatbestendig. Het NK Tegelwippen loopt tot 31 oktober 2024.

Tegels aanmelden op NK Tegelwippen

Praktische tips voor het wippen

  1. Wrik de tegel los met een schep. De eerste is het moeilijkst, daarna is het zo gepiept.
  2. Hergebruik de tegels voor bijvoorbeeld een plantenbak of border. Lukt dat niet, breng ze dan naar een afvalbrengstation of laat ze ophalen door de Tegeltaxi die in het voorjaar rijdt. Kijk hier voor de data.
  3. Graaf het zand minimaal 30 cm af – planten vinden zand niet fijn – en vervang dit door tuinaarde. Je kunt overtollig zand gebruiken om wat hoogte te maken in je tuin of geef het weg!
  4. Nu kun je zaaien, planten erin zetten of bollen poten. En dan komt het allerbelangrijkste: geniet van je groene tuin!

Ik wip mee en maak kans op een prijs!

Voer alleen het getal in