Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzaam

Groningen doet weer mee aan het NK Tegelwippen. Wip ook mee en vervang tegels door groen. Hergebruik de overtollige tegels of geef ze mee aan de Tegeltaxi. Die haalt ze gratis op!

Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat is het jaarlijkse NK Tegelwippen waar de gemeente Groningen ook aan deelneemt. De Tegeltaxi rijdt in mei, juni en juli weer om de gewipte tegels op te halen! Kijk hier voor de data van de ophaalservice.

Vergroenen

Meer dan de helft van de buurten en wijken is ‘versteend’, terwijl veel groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regen sneller de grond in kan waardoor wateroverlast wordt voorkomen en droogte wordt tegen gegaan. Ook zorgt groen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. In voor- en achtertuinen zijn veel kansen om te vergroenen. Wanneer geveltuinen, bloemperken en tuinen beplanting hebben in plaats van stenen, ontstaat er betere afwatering, lagere temperaturen tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.

Vraag subsidie aan

Haal je meer dan 20 m2 verharding uit je tuin en vervang je die door groen? Kan kun je subsidie aanvragen bij de gemeente. Kijk hier voor meer informatie. Je hoeft oude tegels niet mee te geven aan de Tegeltaxi, je kunt ze ook hergebruiken. Gebruik ze bijvoorbeeld voor een border of maak er een plantenbak mee.

NK Tegelwippen
Vergeet de gewipte tegels niet aan te melden op nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de ranking. Zo krijgen we Groningen op een hoge plaats in het klassement én maken we samen de gemeente meer klimaatbestendig. Het NK Tegelwippen loopt tot 31 oktober 2023.

Praktische tips voor het wippen

  • Wrik de tegel los met een schep. De eerste is het moeilijkst, daarna is het zo gepiept.
  • Hergebruik de tegels voor bijvoorbeeld een plantenbak, breng ze naar een afvalbrengstation of laat ze ophalen door de tegeltaxi die in het voorjaar rijdt. Kijk hier voor de data.
  • Graaf het zand minimaal 30 cm af – planten vinden zand niet fijn – en vervang dit door tuinaarde. Je kunt overtollig zand gebruiken om wat hoogte te maken in je tuin of geef het weg!
  • Nu kun je zaaien, bollen poten of planten erin zetten. En daarna genieten van je groene tuin!