Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzaam

Groningen doet weer mee aan het NK Tegelwippen. Wip ook mee en vervang tegels door groen. Geef de overtollige tegels mee aan de tegeltaxi. Die haalt ze gratis op!

Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dat is het jaarlijkse NK Tegelwippen waar de gemeente Groningen ook aan deelneemt. De tegeltaxi rijdt tot en met juli om de gewipte tegels op te halen!

Vergroenen

Meer dan de helft van de buurten en wijken is ‘versteend’, terwijl veel groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regen sneller de grond in kan waardoor wateroverlast wordt voorkomen en droogte wordt tegen gegaan. Ook zorgt groen voor verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. In voor- en achtertuinen zijn veel kansen om te vergroenen. Wanneer geveltuinen, bloemperken en tuinen beplanting hebben in plaats van stenen, ontstaat er een betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit.

Tegeltaxi
De gewipte tegels kunnen opgehaald worden door de tegeltaxi van de gemeente. Zo wordt het nog makkelijker om de tegels te wippen en meer groen te planten. De tegeltaxi rijdt tot half juli op vaste dagen langs alle wijken en sommige dorpen in Groningen. Heb je minder dan 15 m2 aan tegels weggehaald en moet je ze kwijt? Dan kun je de tegels aanmelden via deze website. Kijk in de tabel op welke dag jouw wijk aan de beurt is, en meld je aan! UPDATE: het seizoen 2022 voor de tegeltaxi is afgelopen. Volgend jaar rijdt de ophaalservice weer.

NK Tegelwippen
Vergeet de gewipte tegels niet aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat als bewijsmateriaal. Deze tegels worden dan automatisch meegeteld in de tegelstand die centraal wordt bijgehouden en regelmatig gedeeld. Zo stijgen we in het klassement èn maken we samen de stad meer klimaatbestendig. Het NK Tegelwippen loopt tot 31 oktober 2022.