Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Een bloeiende lente plant je in de herfst

De herfst is het ideale plantenseizoen. Hieronder hebben we de voordelen voor je op een rijtje gezet.

Een bloeiende lente plant je in de herfst

Het najaar is het ideale moment om bomen, struiken, vaste planten en bloembollen in de grond te zetten. Tijdens de herfstmaanden is de bodem nog relatief warm en vochtig. Daardoor kunnen je planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin!

Alle voordelen van planten in het najaar op een rijtje:

1. Voorsprong in de lente
Door aan te planten in de herfst, kunnen de wortels goed aarden en geniet je in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. Je doet jezelf dus een groot plezier en bespaart werk op een later moment.

2. Minder waterverspilling
In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin je jonge plantjes soms wekenlang water moet geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat kostbaar water geven scheelt. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.

3. Planten zijn klaar voor de winterslaap
Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant in de herfst omdat ze daarna in ‘winterslaap’ gaan. De wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen, en ze komen in het voorjaar extra sterk terug.

4. Herfstbloei voor biodiversiteit
Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien. Sommige planten bloeien prachtig in deze periode, zoals de herfstaster, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.

5. Klimaatverandering
Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is. Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is dat niet zo gunstig. Een ander actueel aandachtspunt is extreme droogte, waardoor tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is daarom minder wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.

6. Prachtige nazomermaanden
Gelukkig lenen september en oktober zich tegenwoordig tot prachtige nazomermaanden waarin je ook heerlijk buiten kunt zijn.

Meer najaarstips en activiteiten op plantmee.nl