Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Groene manieren om huisdieren uit je tuin te weren

Je tuin betegelen uit angst voor overlast van honden en katten? Dat is wel heel drastisch. Er zijn ook veel groene manieren om overlast van huisdieren te beperken.

Groen tegen honden en katten

Met groene maatregelen kun je katten en honden uit je tuin houden en daarmee ook overlast tegengaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goede gesloten tuinafscheiding gecombineerd met een stekelige haag van berberis, hulst, meidoorn of vuurdoorn. Sluit de zandbak af en gebruik veel bodem bedekkende planten. Katten en honden houden niet van boomschors of grind. Hoe minder het lijkt op kattengrit hoe beter.

Afschrikwekkende geuren werken meestal tijdelijk. Er zijn wel planten die katten juist aantrekken, zoals kattenkruid. Hiermee zijn ze weg te lokken naar een plek waar ze geen overlast geven. Voer vogels op een veilige, hoge plek en hang vogelhuisjes zo op dat de kat er niet bij kan.

Er zijn allerlei producten te koop die dieren verjagen met ultrasoon geluid of met sproeiers die aangaan als een bewegingsmelder een dier detecteert. Die kunnen werken, maar dieren zijn slim. Ze leren snel waar ze natgespoten worden en waar niet, dus wissel regelmatig van plek.

Meer weten?
Download hier de inspiratiekaart ‘Voorkom overlast van ongewenste katten en honden’ van Margareth Hop van www.actfolia.nl.