Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Zonnepanelen en groene daken: een duurzaam duo

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en groene daken. Wist je dat deze twee heel goed samengaan?

Zonnepanelen
Met zonnepanelen wek je duurzame elektriciteit op uit zonlicht. Zo worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening én dragen bij aan een CO2-neutrale gemeente. Een zonnesysteem verdient zichzelf in een aantal jaren weer terug en is daarom vaak een gunstige investering.

Groene daken
Groene daken zijn daken bedekt met planten en vegetatie. Ze worden door veel mensen mooi gevonden. Maar groene daken bieden vooral ook veel voordelen. Ze helpen de omgevingstemperatuur te verlagen en verbeteren de luchtkwaliteit. Ook zijn ze een thuis voor planten en dieren. Daarnaast absorberen ze regenwater, verminderen ze de belasting van het rioleringssysteem en wordt water gefilterd voordat het wordt afgevoerd.

Voordelen van het duurzame duo

  • Verbeterde energie-efficiëntie: Groene daken helpen de omgevingstemperatuur te verlagen, wat kan leiden tot hogere efficiëntie van zonnepanelen. Zonnepanelen presteren over het algemeen beter bij lagere temperaturen.
  • Minder brandgevaar: Een bijkomend voordeel van groene daken is dat ze het risico op brand verminderen. De begroeiing werkt als een natuurlijke brandvertragende laag. Zo wordt de verspreiding van een brand vertraagd, en de schade aan gebouwen verminderd.
  • Langere levensduur: Groene daken werken als een extra beschermlaag voor het dakoppervlak. Door bescherming tegen weersinvloeden en extreme temperaturen kan de levensduur van de zonnepanelen worden verlengd.
  • Meer biodiversiteit: Een ander voordeel van zonnepanelen op een groen dak is dat ze de biodiversiteit kunnen bevorderen. Onder zonnepanelen is er vaak ruimte voor de groei van gras en andere lage planten. Dat is fijn voor insecten, zoals bijen en vlinders en andere kleine dieren.

Meer weten over de combinatie mogelijkheden voor op jouw dak? Klik hier!

Onze energieadviseurs helpen je graag!