Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Natuurvriendelijk isoleren; wat is dat?

Tijdens isolatiewerkzaamheden beschermen we de natuur. Volgens de Wet natuurbescherming zijn we verplicht planten en diersoorten zoals zwaluwen en vleermuizen te beschermen. Ontdek hoe we jouw huis kunnen isoleren terwijl we onze natuurlijke omgeving koesteren.

Isoleren? Dan eerst even controleren!

Vanuit de Wet natuurbescherming zijn we verplicht om de Nederlandse planten- en diersoorten te beschermen. Dat betekent dat je de natuur niet mag beschadigen of beschermde dieren mag doden. Tegelijkertijd willen veel inwoners graag verduurzamen door bijvoorbeeld te isoleren. Bij isolatiewerkzaamheden bestaat echter de kans dat aanwezige dieren, zoals de huismuis, gierzwaluw en vleermuis, in gevaar worden gebracht. Daarom moet eerst een ecologisch onderzoek plaatsvinden. Op dit moment moet je dit onderzoek zelf aanvragen, voordat je met de werkzaamheden begint. Ook heb je een vergunning of ontheffing nodig.

Dat betekent dat je niet zomaar met iedere maatregel kan starten. Verduurzamingsmaatregelen waar je wel mee aan de slag kunt zonder dat er ecologisch onderzoek nodig is, zijn:

- Isolatie binnenmuur
- Bodem- en vloerisolatie
- Vervanging glas (niet het kozijn)

Voor de overige maatregelen kun je contact opnemen met natuurbeschermingswet@provinciegroningen.nl.

Nieuw beleid voor natuurvriendelijk isoleren in de maak

De provincie werkt op dit moment aan nieuw beleid voor natuurvriendelijk isoleren. Daarbij wordt onderzocht of er een vrijstelling kan worden gegeven voor bepaalde werkzaamheden. Zodat je niet langer zelf een ecologisch onderzoek en een ontheffing hoeft aan te vragen. Ook betaal je dan zelf niet de kosten hiervoor. Bovendien kun je in dat geval de isolatiemaatregelen op een natuurvriendelijke manier laten uitvoeren. Eind 2024 is hier waarschijnlijk meer duidelijkheid over. Als dat het geval is dan delen wij dat ook op onze website.