Wat een snertfeest!
Wat is er nodig om gezond te kunnen eten? Ook als je een kleine portemonnee hebt? En hoe krijgen we meer lokaal voedsel op ons bord? Op zaterdagmiddag 9 november kwamen deze thema’s aan bod tijdens het Snertfeest in het stadhuis van Groningen. Een evenement waar iedereen die ook maar iets met eten heeft welkom was om te ontdekken, beleven, proeven en te ontmoeten.
Kouk & Zopie
Er was een Kouk & Zopie markt met voedselverbeteraars waar bezoekers mooie, lokale initiatieven op het gebied van voedsel en gezond eten. Hier kon men lokale producten ontdekken en proeven. Op de inspiratiemarkt gingen de bezoekers in gesprek met o.a. Groninger Voedseltuinen, Gastronomisch Voedselbos Oogstwold, Boerderij Eikemaheert, Boerderij Ommeland, Toentje en de vrijwilligers van de Voedselbank Groningen.
Bakkie Snert
Voor het stadhuis werd heerlijke plantaardige snert geserveerd, gemaakt van lokale erwten van Boerderij Ommeland uit Thesinge. De snert was bereid door aankomende koks van de koksopleiding van Noorderpoort.
Bij de opening kwam er een trekker de Grote Markt oprijden. Menko Oosterhuis, een boer uit Thesinge, deelde lokaal geteelde spliterwten uit aan de initiatiefnemers van de eerste Groninger Voedselhub: Stichting Toentje, Boerderij Ommeland, Gemeente Groningen, Noorderpoort en Voedselbank Stad Groningen. Deze partijen gaan zich de komende tijd inspannen voor meer lokaal voedsel in het schap, de horeca, de klas en de voedselbank.
Gezonde keuzes
‘s Middags was er in het stadhuis een talk over hoe we gezonder kunnen gaan eten. Aan tafel zaten Max Papo van de Maripaan Groep (Jumbo), voedselcoach Frederiek Bosch, wethouder Kirsten de Wrede en vijf inwoners uit Groningen. De laatsten vertelden vanuit hun - soms heel persoonlijke - ervaringen hoe moeilijk het is om met weinig geld gezonde keuzes te maken. Daarna was er een hilarische live show van De Linkse Mannen Lossen het Op met Teun van de Keuken als gast. Tijdens de show deelden brugfunctionaris van het IKC Borgman, Bonita van der Vegt en Gerald Blok van Folk hun ideeën over hoe we gezonde maaltijden voor alle kinderen in Groningen zouden kunnen realiseren.
De mens is een plofkip
We sloten het Snertfeest af in het Groninger Forum met Wilbert van de Kamp en Teun van de Keuken, over zijn boek De mens is een plofkip. In het gesprek kwam naar voren dat de voedingsindustrie ons vet mest als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten als gevolg. Dit gebeurt via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame. Onze voedselomgeving is er helemaal op ingericht om ongezonde keuzes te stimuleren en verzetten lijkt moeilijk. Toch kunnen we – volgens Wilbert van de Kamp en Teun van de Keuken - door allemaal activistischer en politieker te denken meer invloed hebben op onze omgeving. Bekijk hier de gehele sessie: