Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 11 september 2023

Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd

Wat doet de gemeente Groningen en haar inwoners om de effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte, tegen te gaan? Bekijk maatregelen op de ‘klimaatroute inspiratiekaart’ voor wandelaars en fietsers. Onderweg vallen verschillende manieren om te vergroenen te ontdekken.

De eerste routekaart, een wandelroute door de binnenstad op een vouwkaart, is vrijdag door wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja uitgereikt aan raadslid Evelien Bernabela. Haar fractie, de Partij voor het Noorden, had gevraagd om een presentatie van mogelijkheden voor vergroening. Het resultaat zijn routes langs voorbeelden van maatregelen om je tuin en huis aan te passen aan klimaatverandering. Zo zie je langs de uitgestippelde routes geveltuinen, wadi’s, waterdoorlatende verharding, groene muren en daken, schaduwgevende bomen, verstopte groene hofjes en plekken waar stenen vervangen zijn door groen.

Wethouder Mirjam Wijnja (links) en raadslid Evelien Bernabela met de routekaart op de Akerkhof.

Wandelroutekaart afhalen
De klimaatroute inspiratiekaart is verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentekantoor aan de Gedempte Zuiderdiep 98. De wandel- en fietsroute staan ook in de populaire fiets- en wandelapp Komoot. Scan onderstaande QR-code om de routes digitaal te raadplegen.

Maatregelen nemen
Omdat ons klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals perioden van extreme hitte en droogte, maar ook met hoosbuien en wateroverlast. Er zijn maatregelen te nemen tegen de effecten van het veranderende klimaat. De gemeente vergroent de openbare ruimte op veel plekken. Groen werkt namelijk verkoelend, het vermindert de kans op wateroverlast en helpt tegen droogte. Ook jij kunt aan de slag in je eigen tuin. Weg met de tegels en klinkers! Vervang ze door gras, struiken, bomen en bloemen. Leg een geveltuin aan of een groen dak. Op deze pagina staan nog meer tips over het vergroenen van je tuin en woning.

11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 27 maart 2024 Bezuinig ook met hulp van de energiecoach 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 11 maart 2024 Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya