Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd
Wat doet de gemeente Groningen en haar inwoners om de effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte, tegen te gaan? Bekijk maatregelen op de ‘klimaatroute inspiratiekaart’ voor wandelaars en fietsers. Onderweg vallen verschillende manieren om te vergroenen te ontdekken.
De eerste routekaart, een wandelroute door de binnenstad op een vouwkaart, is vrijdag door wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja uitgereikt aan raadslid Evelien Bernabela. Haar fractie, de Partij voor het Noorden, had gevraagd om een presentatie van mogelijkheden voor vergroening. Het resultaat zijn routes langs voorbeelden van maatregelen om je tuin en huis aan te passen aan klimaatverandering. Zo zie je langs de uitgestippelde routes geveltuinen, wadi’s, waterdoorlatende verharding, groene muren en daken, schaduwgevende bomen, verstopte groene hofjes en plekken waar stenen vervangen zijn door groen.
Wandelroutekaart afhalen
De klimaatroute inspiratiekaart is verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentekantoor aan de Gedempte Zuiderdiep 98. De wandel- en fietsroute staan ook in de populaire fiets- en wandelapp Komoot. Scan onderstaande QR-code om de routes digitaal te raadplegen.
Maatregelen nemen
Omdat ons klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals perioden van extreme hitte en droogte, maar ook met hoosbuien en wateroverlast. Er zijn maatregelen te nemen tegen de effecten van het veranderende klimaat. De gemeente vergroent de openbare ruimte op veel plekken. Groen werkt namelijk verkoelend, het vermindert de kans op wateroverlast en helpt tegen droogte. Ook jij kunt aan de slag in je eigen tuin. Weg met de tegels en klinkers! Vervang ze door gras, struiken, bomen en bloemen. Leg een geveltuin aan of een groen dak. Op deze pagina staan nog meer tips over het vergroenen van je tuin en woning.