Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 16 januari 2024

Vraag subsidie aan en krijg poen voor je groen!

Breng meer groen aan in je tuin, aan je huis of bedrijfspand en ontvang hiervoor subsidie. De gemeente Groningen stelt vanaf nu weer een flinke pot klimaatsubsidie beschikbaar. Voor verschillende maatregelen, zoals een groene muur, groen dak, aanplanten van bomen, tegels vervangen door planten en ook waterberging, kunnen inwoners en bedrijven het komend half jaar subsidie aanvragen. Poen voor je groen!

Door klimaatverandering hebben we ‘s zomers steeds vaker te maken met extreem hete dagen en vallen er ook vaker fikse regenbuien. Met meer groen en het afkoppelen van regenwater wil onze gemeente, samen met bewoners en bedrijven, Groningen beter beschermen tegen deze gevolgen van het veranderende klimaat. Groen werkt namelijk verkoelend, bomen geven schaduw, in een tuin met planten kan regenwater beter wegzakken en groen stimuleert de biodiversiteit.

Op = op
Nog even en dan begint de lente. Een goed moment om aan de slag te gaan in je tuin. Haal tegels of klinkers eruit en vervang ze door gras, bloemen, planten en/of een of meerdere bomen. Ook kun je groen tegen de muur laten groeien of sedum op een schuin of plat dak laten aanbrengen. Als je de regenpijp afkoppelt van het riool en het water opvangt, ben je ook goed bezig. Voor al deze maatregelen en de aanschaf van groen kun je subsidie aanvragen. Dat kan tot 30 juni en er geldt: op = op. Deze subsidie is óók aan te vragen als je een huurwoning hebt. Vraag wel eerst toestemming aan de verhuurder als je maatregelen neemt.

Wat moet je doen?
Ga hier naar de website van de gemeente en vul het formulier in met wat je wilt aanpakken. Voorbeelden zijn:

- Je dak vergroenen
- Stenen verwijderen en je tuin vergroenen
- Je regenpijp afkoppelen (schoon regenwater niet in het riool)
- Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten)
- Het planten van bomen
- Extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput)

Een aanvraag is geldig tot een jaar vooruit of een jaar terug. Indienen kan tot 30 juni.

Je kunt ook subsidie aanvragen voor het vervangen van tegels uit je tuin door planten.
23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9