Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 16 januari 2024

Vraag subsidie aan en krijg poen voor je groen!

Breng meer groen aan in je tuin, aan je huis of bedrijfspand en ontvang hiervoor subsidie. De gemeente Groningen stelt vanaf nu weer een flinke pot klimaatsubsidie beschikbaar. Voor verschillende maatregelen, zoals een groene muur, groen dak, aanplanten van bomen, tegels vervangen door planten en ook waterberging, kunnen inwoners en bedrijven het komend half jaar subsidie aanvragen. Poen voor je groen!

Door klimaatverandering hebben we ‘s zomers steeds vaker te maken met extreem hete dagen en vallen er ook vaker fikse regenbuien. Met meer groen en het afkoppelen van regenwater wil onze gemeente, samen met bewoners en bedrijven, Groningen beter beschermen tegen deze gevolgen van het veranderende klimaat. Groen werkt namelijk verkoelend, bomen geven schaduw, in een tuin met planten kan regenwater beter wegzakken en groen stimuleert de biodiversiteit.

Op = op
Nog even en dan begint de lente. Een goed moment om aan de slag te gaan in je tuin. Haal tegels of klinkers eruit en vervang ze door gras, bloemen, planten en/of een of meerdere bomen. Ook kun je groen tegen de muur laten groeien of sedum op een schuin of plat dak laten aanbrengen. Als je de regenpijp afkoppelt van het riool en het water opvangt, ben je ook goed bezig. Voor al deze maatregelen en de aanschaf van groen kun je subsidie aanvragen. Dat kan tot 30 juni en er geldt: op = op. Deze subsidie is óók aan te vragen als je een huurwoning hebt. Vraag wel eerst toestemming aan de verhuurder als je maatregelen neemt.

Wat moet je doen?
Ga hier naar de website van de gemeente en vul het formulier in met wat je wilt aanpakken. Voorbeelden zijn:

- Je dak vergroenen
- Stenen verwijderen en je tuin vergroenen
- Je regenpijp afkoppelen (schoon regenwater niet in het riool)
- Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten)
- Het planten van bomen
- Extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput)

Een aanvraag is geldig tot een jaar vooruit of een jaar terug. Indienen kan tot 30 juni.

Je kunt ook subsidie aanvragen voor het vervangen van tegels uit je tuin door planten.
27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya 19 februari 2024 Verrekte (nuttig die) dieren! 19 februari 2024 Scholen aan de slag met kooklessen 12 februari 2024 Gemeente goed op schema met aanplanten van 5.000 bomen 31 januari 2024 365 dagen per jaar gluren bij je duurzame buren 30 januari 2024 Hoe staat het met het klimaat in jouw straat? 23 januari 2024 Duurzaam ondernemen: Demi+ leidt de weg met regenwaterinitiatief 9 januari 2024 Meld je groep snel aan voor Junior Klimaatcoach 14 december 2023 Autodelen populair in Groningen: kom ook naar de bijeenkomst 4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet