Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 7 mei 2024

Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Woensdag 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit, een initiatief van de Verenigde Naties. Om het belang van de verscheidenheid aan planten en dieren te laten zien en ervaren heeft de gemeente Groningen samen met acht natuurorganisaties een programma van zo’n 40 activiteiten hierover samengesteld. De activiteiten, variërend van excursies tot knutselen voor kinderen, zijn van woensdag 22 mei tot en met zaterdag 25 mei. Kijk voor meer informatie en aanmelding op duurzaamgroningen.nl/biodiversiteit.

Wethouder Natuur & Ecologie Kirsten de Wrede: “De achteruitgang van natuur gaat ongekend snel. Steeds meer soorten dreigen uit te sterven, met nadelige gevolgen voor mens en dier wereldwijd. Denk aan onze gezondheid, voedselzekerheid, economie en leefkwaliteit.” Veranderingen in het milieu, veroorzaakt door zowel natuurlijke processen als menselijke activiteiten, leidt tot vermindering van biodiversiteit. “Biodiversiteit is een ingewikkeld woord. Zelf een handje helpen om de natuur sterker te maken is niet ingewikkeld maar heel simpel. Naast dat de activiteiten heel interessant zijn, is het ook heel leuk om bezig te zijn met de natuur.”

Programma voor jong en oud
De Week van de Biodiversiteit biedt gevarieerde activiteiten en legt verbinding met andere thema’s. Zoals voedseltransitie, bodem als gezonde basis, klimaatadaptatie, vergroening, erfgoed en beheer en onderhoud. Er zijn wandel- en fietsexcursies, films en lezingen, vergroeningsacties en suggesties voor de eigen woonomgeving. “Met de activiteiten voor de jeugd planten we een zaadje voor de toekomst”, zegt De Wrede. Het volledige programma staat hier. Bij een aantal activiteiten is de deelname beperkt en geldt er: vol is vol.

Samenwerking natuurorganisaties
De acht natuurorganisaties die meedoen aan de Week van de Biodiversiteit zijn Landschapsbeheer Groningen, Natuurmonumenten, Het Groninger Landschap, Natuur en milieufederatie Groningen, Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, KNNV vereniging voor veldbiologie en Avifauna Groningen.

23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9 17 april 2024 Basisschool Karrepad opent eigen Kookstudio