Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 23 mei 2024

Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen

Deze week gingen in Vinkhuizen tegels uit de grond en groen erin. Dat gebeurde bij huurwoningen in de wijk op initiatief van woningcorporatie Nijestee en de stichting Straatboer. Huurders van Nijestee met een versteende voortuin in Vinkhuizen kunnen vanaf nu een ‘Straatboer’ langs laten komen die hen helpt met het vergroenen van de voortuin en zo ook het straatbeeld.

Manon Meursinge, wijkcoördinator van Nijestee, moedigt bewoners aan mee te doen. “Het project draagt bij aan de leefbaarheid in de wijk. Groen in de tuin helpt de biodiversiteit, het beter afvoeren van water, het voorkomen van hitteoverlast en mensen ontmoeten elkaar sneller als ze bezig zijn of genieten in de voortuin.”
Woningcorporatie Nijestee biedt de eerste 25 bewoners de kans om gratis mee te doen aan dit initiatief. Door actieve betrokkenheid van de gemeente Groningen is de samenwerking tussen de woningcorporatie en stichting Straatboer tot stand gekomen. De inzet van de Straatboer past in het streven van Nijestee en Groningen om effecten van klimaatverandering op te vangen.

Tweede kans
Stichting Straatboer is een initiatief ontstaan in Zwolle en sinds dit jaar ook actief in Groningen. De Straatboer helpt huurders om op een leuke manier versteende voortuinen te vergroenen: een Straatboer Makeover. Tegels en zand worden verwijderd en aarde plus planten samen met de bewoner erin geplant. Hierbij worden stekjes, zaden en planten gebruikt die andere (buurt)bewoners, kwekers of tuincentra komen doneren. Op deze manier krijgen tweedehands planten een tweede kans.

De Straatboer Makeover van een versteende voortuin in Vinkhuizen.

Helpen bij aanleg en onderhoud
In Zwolle heeft de Straatboer in de afgelopen twee jaar meer dan 100 versteende voortuinen vergroend. Groninger Steven Kimkes gaat dit nu ook met zijn Straatboerbakfiets in gemeente Groningen doen. “Ik vind het vooral leuk, mensen die nog geen groene vingers hebben, maar wel willen, hen het eerste zetje te geven, te helpen en te laten zien hoe mooi een groene voortuin kan zijn”, zegt Kimkes. De Straatboer komt na de aanleg, wat samen met een sociale werkorganisatie gedaan wordt, na twee en zes maanden terug om de huurder te helpen met het onderhoud.

Aanmelden
Deelnemen als huurder van Nijestee (in Vinkhuizen) aan het initiatief kan nog door je aan te melden via e-mail: woonzaken@nijestee.nl. Meedoen is gratis voor de eerste 25 huurders. Informeer bij de woningcorporatie naar de voorwaarden.

Groen doneren
Heb je stekjes, zaden of planten over en wil je die doneren? Mail dan naar Groningen@Straatboer.nl. Kijk voor meer informatie op de website van de Straatboer: straatboer.nl/groningen.

Steven Kimkes van de Straatboer is te herkennen aan zijn Straatboerbakfiets. Wie weet spot je hem binnenkort in jouw straat!
19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep