Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Dewi Eshuis 28 november 2022

Fusili feest voor winnaars Schoolkantine Challenge

De vegan ‘fusili feest’ snack is uitgeroepen tot meest gezonde en duurzame kantinesnack van de Schoolkantine Challenge van het Praedinius Gymnasium in Groningen.

Tijdens de finale op donderdag 17 november in het Provinciehuis in Groningen mocht het winnende groepje leerlingen samen met nog drie andere finalisten hun zelf ontwikkelde snack presenteren. De jury bestond uit Hieke Ferweda van de Provincie Groningen, Monique Pas van IVN Natuureducatie en Saskia Beekveldt van Jong Leren Eten Groningen. De leerlingen werden vooraf aangemoedigd door gedeputeerde Tjeerd van Dekken. In zijn aanmoediging onderstreepte de heer van Dekken het belang dat de Provincie hecht aan gezond en duurzaam voedsel.

De leerlingen gooiden vervolgens alles in de strijd om de jury te overtuigen van de door hen ontwikkelde snack. Het ‘fusili feest’ van leerlingen Silke, Frederique en Welmer overtuigde de jury uiteindelijk het meest, door de compleetheid van hun marketingstrategie én doordat iedereen de snack kan eten, dus ook mensen met allergieën en intoleranties. Het ‘fusili feest’ bestaat uit vegan pasta van maismeel met groente en saus in een papieren bakje met bakpapier.De Schoolkantine Challenge is een technasium opdracht van het Praedinius Gymnasium, waarbij Jong Leren Eten Groningen en IVN Natuureducatie gezamenlijk de opdracht verstrekten.

Jong Leren Eten
Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken. Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, kinderopvang, scholen, gemeentes, provincies en maatschappelijke organisaties samen. Lees meer
Wil jij zelf aan de slag met het fusili feest? Je vindt het recept hieronder.

Recept Fusilli Feest

Ingrediënten:
100 g fusilli (maismeel)
200 g tomaat
½ peen
2 roosjes bloemkool
½ teen knoflook
1 theelepel Italiaanse kruiden
milde olijfolie
kaas
bieslook ciboulette
zout en peper om op smaak te brengen

Benodigdheden:
2 pannen
weegschaal
roerspatel
theelepel
eetlepel
mes
snijplank
(keukenmixer/staafmixer)

Bereiding
1. Snijd 200 gram tomaat in grove stukken, en snijd fijn met een staafmixer/keukenmixer (of met de hand).
2. Snijd ½ peen in plakjes.
3. Snijd 2 roosjes bloemkool fijn.
4. Voeg de bloemkool en wortels toe aan een pan met kokend water en laat het 2-3 minuten weken.
5. Snij de tomaat, bloemkool en wortel samen fijn met een staafmixer/keukenmixer (of met de hand).
6. Fruit ½ teen knoflook in een pan.
7. Voeg de fijngesneden tomaat, bloemkool en peen toe aan de gefruite knoflook en zet het vuur al roerend hoger. Laat dit 2-3 minuten al roerend op het vuur. Zet het vuur nu zachter en voeg 1 theelepel kruidenmix toe.
8. Breng op smaak met peper en zout.
9. Kook 100 g fusilli.
10. Doe de fusilli in een bakje en voeg de saus toe. Strooi de gedroogde basilicum over de maaltijd voor een mooi eindresultaat en voeg indien gewild kaas toe.

4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners