Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 6 november 2023

Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant

Een gleditsia (ook bekend als valse christusdoorn) is vrijdag 3 november door de wethouders Mirjam Wijnja en Rik van Niejenhuis midden op de Grote Markt geplant. De boom is de eerste van in totaal 28 bomen die tezamen een bomengroep vormen aan de oostelijke kant van het plein. Eind november zijn deze bomen - 12 meter hoog en inmiddels 35 jaar oud - allemaal geplant, in totaal 18 gleditsia’s en 10 honingbomen. De nieuwe bomen zijn onderdeel van de aanpak van de Grote Markt.

De wethouders Mirjam Wijnja en Rik van Niejenhuis hebben de gleditsia geplant.

Vergroenen
Op een enkel exemplaar na hebben op de Grote Markt nooit bomen gestaan. Door de eeuwen heen is het altijd een stenen plein gebleven met veel open ruimte. Dat er nu een groep bomen wordt geplant, heeft alles te maken met het aan de tijd aanpassen van het plein. De bomen dragen fors bij aan het vergroenen van het stadshart. Op warme zomerdagen brengen de bomen volop schaduw en verkoeling op het plein. De twee uitverkoren boomsoorten voegen samen van voorjaar tot late herfst bovendien volop kleur toe aan de Grote Markt. De aloude ster – ooit vastgelegd in de bestrating midden op het plein - komt terug in de vorm van een grote natuurstenen zitbank onder de bomen. Onder de bomen komt in plaats van klinkers halfverharding.

Nog meer bomen
Even verderop, langs de noordzijde van de Grote Markt, plant de gemeente Groningen begin 2024 nog vijf grote plataanbomen. Op het Waagplein komt nog een lindeboom te staan.

Ingenieus bewateringssysteem
Onder alle te planten bomen is een even omvangrijk als ingenieus bewateringssysteem aangelegd dat met elkaar in verbinding staat. In grote bassins van op anderhalve meter diepte gelegen kratten wordt (onder andere ook vanaf het Stadhuis) het regenwater opgevangen dat in tijden van droogte de bomen kan voorzien van het nodige vocht. Sensoren monitoren daarbij het zuurstofgehalte en watergehalte.

Planning
Vanaf mei volgend jaar kunnen we zo met elkaar van een geheel vernieuwde Grote Markt genieten. Een aantrekkelijke verblijfsplek voor jong en oud.

Subsidie
Zelf ook bomen planten die voor schaduw zorgen op warme zomerdagen? Begin 2024 verstrekt de gemeente er weer klimaatsubsidie voor. Je kunt je nu al aanmelden voor deze subsidie via deze pagina, dan krijg je een seintje als de subsidieregeling weer opengaat.

23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9