Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Aline Bus 18 juli 2023

Duurzame Dinsdag #2

Iedere derde dinsdag van de maand vertelt Aline Bus, coördinator communicatie van Duurzaam Groningen je alles over het duurzame nieuws uit de gemeente Groningen.

1100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten
De afgelopen maand werden 1100 Groningers voor even rechercheur. Zij speurden drie verschillende woekerplanten op: de reuzenberenklauw, de grote waternavel en de japanse duizendknoop en maakten er een melding van bij de gemeente.
Dat was fantastisch! Onze 6 wijkposten en het klant contact centrum hadden er een een hele kluif aan. We hebben ze dan ook getrakteerd op taart. Het bedrijf dat de planten in kaart brengt en probeert te beheersen is hier de komende jaren mee zoet.
Ze halen eerst de platen weg op plekken waar de (verkeers)veiligheid in gedrang komt en ook waar ze voor schade aan gebouwen en wegen zorgen. Daarna zijn de minder acute plekken aan de beurt. Dit is een meerjarig traject want deze planten laten zich niet zomaar verjagen. Het kan dus best zijn dat ze een jaar later terug groeien. En wat dus wel heel interessant is, is dat op geschikte locaties worden diverse methodes toegepast. Van het uitgraven van de wortels, tot maaien tot pilots met elektrocutie, heet water en Roots Reset (een soort plantaardige bodemverrijking waarbij de bodem zuurstofdicht wordt afgedekt. Zo breken de wortels zich af terwijl de grond zich hersteld.
Nou kom je zo’n woekerplant nog tegen dan kun je die blijven melden bij de gemeente. En voor diegene die een woekerplant in hun tuin hebben is er een stappenplan op de website van Duurzaam Groningen.

Steun de Blije Bodem en creëer een prachtige groene oase
Ik liep gisteravond door Westpark, tussen Groningen en Hoogkerk. Ken je het? Een verborgen parel in Groningen. Daar maakt de Blije Bodem een regeneratieve zelfoogsttuin. Deelnemers mogen daar straks dus zelf onbespoten groenten betaalbaar oogsten. Je kunt er ook gewoon rondlopen, het is er prachtig! Ik heb er wat foto’s gemaakt. Ze hebben met vrijwilligers al een boel opgezet, maar ze hebben nog zo'n 20.000 euro nodig en zoeken daarvoor donateurs. Dus als je nog wat vakantiegeld over hebt, help ze dan mee van deze plek een prachtige groene oase te maken mogelijk gerund door vrijwilligers.

Win een duurzame make-over van je woonkamer

Goed dan gaan we van lekker in de tuin, naar lekker op de bank. Want samen met de gemeente, het alfa collega en OOG TV kun je een gratis make-over winnen van je woonkamer! En niet zo maar een make-over, een hele duurzame met zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Dit gebeurt met een team van studenten Meubel & Interieur van het Alfa College onder leiding van een ervaren interieurstylist. Je kunt meedoen als je de vaste bewoner van een huis of appartement bent en in de gemeente Groningen woont. Het maakt niet uit of je het huurt of koopt. Wel moet je woonkamer minimaal 20 m2 of meer zijn en je vindt het leuk om mee te doen aan de tv-serie en dus om gefilmd te worden. Je kunt je tot 25 juli hier aanmelden.

Energie én geld besparen
Nou de vorige keer had ik die tip over niet sproeien, geel gras wordt namelijk vanzelf weer groen. Ook deze keer sluit ik weer af met een doodeenvoudige tip waar je geld én energie mee bespaart. Boek een gratis energiecoach. We horen het ieder jaar weer tijdens de Duurzame Huizendag. Tijdens die dag kijken inwoners bij elkaar naar binnen voor informatie over duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen en aannemers, maar als ze zien wat je al kunt doen met een paar eenvoudige oplossingen.. dan worden ze pas écht enthousiast. Daar helpt de energiecoach je mee, van je vriezer ontdooien tot je huis in orde voor de herfst. Je bespaart er al snel 300 euro per jaar mee en dat was nóg voor de gasprijzen. Direct boeken dus zo'n gratis coach!

Luister hier de hele aflevering terug.

Foto's gemaakt in de zelfoogsttuin van de Blije Bodem
19 maart 2024 Duurzame Dinsdag #8 20 februari 2024 Duurzame Dinsdag #7 19 december 2023 Duurzame Dindsdag #6 17 oktober 2023 Duurzame Dinsdag #5 19 september 2023 Duurzame Dinsdag #4 15 augustus 2023 Duurzame Dinsdag #3 20 juni 2023 DUURZAME DINSDAG #1