Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 30 november 2022

Verticaal vergroenen in de Oosterpoort

De wijkklimaatambassadeurs van Oosterpoort/De Meeuwen hebben zaterdag 26 november samen met de Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen een van de muren van de supermarkt vergroend. Er zijn verschillende planten en bloembollen aangebracht. Door deze samenwerking kleurt de Oosterpoort weer een stukje groener!

Groen belangrijk voor gezondheid en klimaatadaptatie
Een groene leefomgeving is gezond voor mensen. Door groen voel je je als mens gelukkiger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat we te maken krijgen met heviger weer, meer hitte, forse regenbuien en droogte. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie: het gereed maken van de omgeving voor het veranderende klimaat. Dankzij groen blijft de omgeving koeler in de zomer, kan de grond beter regenwater opvangen én het is goed voor insecten en andere kleine dieren.

Allemaal redenen waarom de wijkklimaatambassadeur in de Oosterpoort deze actie samen met de Coop heeft opgezet. Omdat er in de wijk weinig oppervlakte is om te vergroenen, kozen ze voor verticaal vergroenen. Door de gemeente is een twintig meter lange geveltuin aangelegd bij de muur aan de Van Julsinghastraat. De vrijwilligers van de Oosterpoort/De Meeuwen hebben hier biologische planten en bloembollen de grond ingezet, waarna over een tijdje de grijze muur groen zal kleuren. In januari komen rasters en draden op de muur voor de klimplanten en in de lente wordt opnieuw gepoot en gezaaid. Bewoners en voorbijgangers zullen de lange, lege muur langzaam zien veranderen in een kleurige, groene oase. Dit kan wijkbewoners inspireren om ook verticaal te vergroenen.

Planten gaan de grond in. De grijze muur kleurt straks groen.

Wijkklimaatambassadeurs
Wijkklimaatambassadeurs zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. Samen met andere organisaties en wijk- of straatbewoners ondernemen ze klimaatadaptieve activiteiten. Dat zijn maatregelen zoals het vergroenen van (voor-)tuinen en versteende gebieden. Een belangrijke rol van de wijkklimaatambassadeurs is ook de bewustwording over klimaatadaptatie in de wijk vergroten. De wijkklimaatambassadeurs zijn actief in zeven wijken en worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen.

Naast klimplanten zijn ook bloembollen geplant.
23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9