Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 30 november 2022

Verticaal vergroenen in de Oosterpoort

De wijkklimaatambassadeurs van Oosterpoort/De Meeuwen hebben zaterdag 26 november samen met de Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen een van de muren van de supermarkt vergroend. Er zijn verschillende planten en bloembollen aangebracht. Door deze samenwerking kleurt de Oosterpoort weer een stukje groener!

Groen belangrijk voor gezondheid en klimaatadaptatie
Een groene leefomgeving is gezond voor mensen. Door groen voel je je als mens gelukkiger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat we te maken krijgen met heviger weer, meer hitte, forse regenbuien en droogte. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie: het gereed maken van de omgeving voor het veranderende klimaat. Dankzij groen blijft de omgeving koeler in de zomer, kan de grond beter regenwater opvangen én het is goed voor insecten en andere kleine dieren.

Allemaal redenen waarom de wijkklimaatambassadeur in de Oosterpoort deze actie samen met de Coop heeft opgezet. Omdat er in de wijk weinig oppervlakte is om te vergroenen, kozen ze voor verticaal vergroenen. Door de gemeente is een twintig meter lange geveltuin aangelegd bij de muur aan de Van Julsinghastraat. De vrijwilligers van de Oosterpoort/De Meeuwen hebben hier biologische planten en bloembollen de grond ingezet, waarna over een tijdje de grijze muur groen zal kleuren. In januari komen rasters en draden op de muur voor de klimplanten en in de lente wordt opnieuw gepoot en gezaaid. Bewoners en voorbijgangers zullen de lange, lege muur langzaam zien veranderen in een kleurige, groene oase. Dit kan wijkbewoners inspireren om ook verticaal te vergroenen.

Planten gaan de grond in. De grijze muur kleurt straks groen.

Wijkklimaatambassadeurs
Wijkklimaatambassadeurs zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. Samen met andere organisaties en wijk- of straatbewoners ondernemen ze klimaatadaptieve activiteiten. Dat zijn maatregelen zoals het vergroenen van (voor-)tuinen en versteende gebieden. Een belangrijke rol van de wijkklimaatambassadeurs is ook de bewustwording over klimaatadaptatie in de wijk vergroten. De wijkklimaatambassadeurs zijn actief in zeven wijken en worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen.

Naast klimplanten zijn ook bloembollen geplant.
24 januari 2023 Regentonactie een succes, in april vervolg 24 januari 2023 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 24 januari 2023 Geef jouw huis op voor de Groninger Duurzame Huizendag 2023 20 december 2022 Afvalwijzer 2023 staat klaar 5 december 2022 Kortingsactie voor meer biodiversiteit 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 28 november 2022 Fusili feest voor winnaars Schoolkantine Challenge 23 november 2022 Dit jaar veel tegels gewipt in Groningen, doe je ook mee? 11 november 2022 Prijsplafond op energie voor alle huishoudens en kleinverbruikers 10 november 2022 Voor iedere tuin een boom 7 november 2022 Samen Koken in Groningen: Simpel, Lekker en Makkelijk 1 november 2022 Vrijwilligers maken Hoogkerk groener