Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 30 november 2022

Verticaal vergroenen in de Oosterpoort

De wijkklimaatambassadeurs van Oosterpoort/De Meeuwen hebben zaterdag 26 november samen met de Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen een van de muren van de supermarkt vergroend. Er zijn verschillende planten en bloembollen aangebracht. Door deze samenwerking kleurt de Oosterpoort weer een stukje groener!

Groen belangrijk voor gezondheid en klimaatadaptatie
Een groene leefomgeving is gezond voor mensen. Door groen voel je je als mens gelukkiger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat we te maken krijgen met heviger weer, meer hitte, forse regenbuien en droogte. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie: het gereed maken van de omgeving voor het veranderende klimaat. Dankzij groen blijft de omgeving koeler in de zomer, kan de grond beter regenwater opvangen én het is goed voor insecten en andere kleine dieren.

Allemaal redenen waarom de wijkklimaatambassadeur in de Oosterpoort deze actie samen met de Coop heeft opgezet. Omdat er in de wijk weinig oppervlakte is om te vergroenen, kozen ze voor verticaal vergroenen. Door de gemeente is een twintig meter lange geveltuin aangelegd bij de muur aan de Van Julsinghastraat. De vrijwilligers van de Oosterpoort/De Meeuwen hebben hier biologische planten en bloembollen de grond ingezet, waarna over een tijdje de grijze muur groen zal kleuren. In januari komen rasters en draden op de muur voor de klimplanten en in de lente wordt opnieuw gepoot en gezaaid. Bewoners en voorbijgangers zullen de lange, lege muur langzaam zien veranderen in een kleurige, groene oase. Dit kan wijkbewoners inspireren om ook verticaal te vergroenen.

Planten gaan de grond in. De grijze muur kleurt straks groen.

Wijkklimaatambassadeurs
Wijkklimaatambassadeurs zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. Samen met andere organisaties en wijk- of straatbewoners ondernemen ze klimaatadaptieve activiteiten. Dat zijn maatregelen zoals het vergroenen van (voor-)tuinen en versteende gebieden. Een belangrijke rol van de wijkklimaatambassadeurs is ook de bewustwording over klimaatadaptatie in de wijk vergroten. De wijkklimaatambassadeurs zijn actief in zeven wijken en worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen.

Naast klimplanten zijn ook bloembollen geplant.
4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 21 november 2023 Duurzame Dinsdag #6 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners