Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 30 november 2022

Verticaal vergroenen in de Oosterpoort

De wijkklimaatambassadeurs van Oosterpoort/De Meeuwen hebben zaterdag 26 november samen met de Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen een van de muren van de supermarkt vergroend. Er zijn verschillende planten en bloembollen aangebracht. Door deze samenwerking kleurt de Oosterpoort weer een stukje groener!

Groen belangrijk voor gezondheid en klimaatadaptatie
Een groene leefomgeving is gezond voor mensen. Door groen voel je je als mens gelukkiger. Klimaatverandering zorgt ervoor dat we te maken krijgen met heviger weer, meer hitte, forse regenbuien en droogte. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie: het gereed maken van de omgeving voor het veranderende klimaat. Dankzij groen blijft de omgeving koeler in de zomer, kan de grond beter regenwater opvangen én het is goed voor insecten en andere kleine dieren.

Allemaal redenen waarom de wijkklimaatambassadeur in de Oosterpoort deze actie samen met de Coop heeft opgezet. Omdat er in de wijk weinig oppervlakte is om te vergroenen, kozen ze voor verticaal vergroenen. Door de gemeente is een twintig meter lange geveltuin aangelegd bij de muur aan de Van Julsinghastraat. De vrijwilligers van de Oosterpoort/De Meeuwen hebben hier biologische planten en bloembollen de grond ingezet, waarna over een tijdje de grijze muur groen zal kleuren. In januari komen rasters en draden op de muur voor de klimplanten en in de lente wordt opnieuw gepoot en gezaaid. Bewoners en voorbijgangers zullen de lange, lege muur langzaam zien veranderen in een kleurige, groene oase. Dit kan wijkbewoners inspireren om ook verticaal te vergroenen.

Planten gaan de grond in. De grijze muur kleurt straks groen.

Wijkklimaatambassadeurs
Wijkklimaatambassadeurs zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. Samen met andere organisaties en wijk- of straatbewoners ondernemen ze klimaatadaptieve activiteiten. Dat zijn maatregelen zoals het vergroenen van (voor-)tuinen en versteende gebieden. Een belangrijke rol van de wijkklimaatambassadeurs is ook de bewustwording over klimaatadaptatie in de wijk vergroten. De wijkklimaatambassadeurs zijn actief in zeven wijken en worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen.

Naast klimplanten zijn ook bloembollen geplant.
6 juni 2023 Subsidie voor verkoelend groen dak 6 juni 2023 Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten! 2 juni 2023 Groningen bouwt langste ongemaaide grasmat van Nederland 30 mei 2023 Eddy houdt zijn hoofd koel in de zomer met zijn groene tuintje in Binnenstad-Oost 8 mei 2023 Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op 24 april 2023 Doe mee met een gratis kookworkshop in jouw buurt 21 april 2023 Maai Mei Niet en maak kans op een tuinstoel 20 april 2023 Stuur jouw groenproject in voor de Steenbreektrofee 11 april 2023 Buurt knapt parkje de Feithhof op 30 maart 2023 West-Indische buurt: nieuwe riolering en meer divers groen 30 maart 2023 Groningers besparen deze winter massaal op energie 22 maart 2023 Leerlingen planten eigen tiny forest in Vinkhuizen