Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 11 maart 2024

Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt

De Moesstraat in Groningen is groener geworden. Afgelopen zaterdag hebben vrijwilligers er tien geveltuinen aangelegd. Het is een initiatief van de Groenste Buurt Noorderplantsoen, samen met bewoners van onder andere Humanitas en Lefier en ondersteund door de gemeente Groningen.

Het klimaat verandert. De gemeente is bezig met het aanpassen van de openbare ruimte aan het veranderende klimaat, maar dit is niet voldoende om alle effecten ervan op te vangen. Gelukkig komen steeds meer inwoners binnen Groningen in actie, dit is hard nodig! In de Moesstraat zijn wijkklimaatambassadeurs van de Groenste Buurt, dat zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen van hun eigen buurt en die aanpassen aan de klimaatverandering, aan de slag gegaan.

Fleuriger uitzicht
Aan de gevels van het pand van Humanitas in de Moesstraat is een geveltuin aangelegd. Verschillende bewoners hielpen mee, ze hebben er mooie planten ingezet en ze zorgen ervoor dat de perkjes ook in de toekomst netjes blijven. Verder zijn er ook bij verschillende woningen van Lefier geveltuinen aangelegd door bewoners. Als de planten groeien wordt de Moesstraat straks een stuk fleuriger!

Vrijwilligers gaan aan de slag met het vergroenen van de Moesstraat.

Samen de handen uit de mouwen
“Het samen aan de slag gaan om de straat te vergroenen geeft positieve energie en sociale binding”, aldus Thomas Wielema van de Groenste Buurt. “Een groene straat is niet alleen mooier en plezieriger om in te wonen, meer groen is ook goed voor insecten en vogels en vermindert ook effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hittestress.”

Vrijwilligers verzamelen zich om gezamenlijk aan de slag te gaan.


Zelf ook aan de slag?

Je kunt zelf veel doen om je eigen woonomgeving groener en ‘klimaatbestendiger’ te maken. Zodat regenwater beter weg kan trekken in de grond, er meer groen op straat is voor de biodiversiteit én je een fleuriger straatbeeld krijgt. Vanaf dit jaar kun je in veel gevallen op eigen initiatief een geveltuin aanleggen bij jouw woning. Kijk daarvoor op deze webpagina voor informatie en inspiratie!

Een geveltuin wordt gevuld met planten. Een nieuwe plant krijgt water. Plantjes in een pot staan klaar om in de grond te worden gezet.
11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 27 maart 2024 Bezuinig ook met hulp van de energiecoach 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya 19 februari 2024 Verrekte (nuttig die) dieren!