Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 11 maart 2024

Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt

De Moesstraat in Groningen is groener geworden. Afgelopen zaterdag hebben vrijwilligers er tien geveltuinen aangelegd. Het is een initiatief van de Groenste Buurt Noorderplantsoen, samen met bewoners van onder andere Humanitas en Lefier en ondersteund door de gemeente Groningen.

Het klimaat verandert. De gemeente is bezig met het aanpassen van de openbare ruimte aan het veranderende klimaat, maar dit is niet voldoende om alle effecten ervan op te vangen. Gelukkig komen steeds meer inwoners binnen Groningen in actie, dit is hard nodig! In de Moesstraat zijn wijkklimaatambassadeurs van de Groenste Buurt, dat zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen van hun eigen buurt en die aanpassen aan de klimaatverandering, aan de slag gegaan.

Fleuriger uitzicht
Aan de gevels van het pand van Humanitas in de Moesstraat is een geveltuin aangelegd. Verschillende bewoners hielpen mee, ze hebben er mooie planten ingezet en ze zorgen ervoor dat de perkjes ook in de toekomst netjes blijven. Verder zijn er ook bij verschillende woningen van Lefier geveltuinen aangelegd door bewoners. Als de planten groeien wordt de Moesstraat straks een stuk fleuriger!

Vrijwilligers gaan aan de slag met het vergroenen van de Moesstraat.

Samen de handen uit de mouwen
“Het samen aan de slag gaan om de straat te vergroenen geeft positieve energie en sociale binding”, aldus Thomas Wielema van de Groenste Buurt. “Een groene straat is niet alleen mooier en plezieriger om in te wonen, meer groen is ook goed voor insecten en vogels en vermindert ook effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hittestress.”

Vrijwilligers verzamelen zich om gezamenlijk aan de slag te gaan.


Zelf ook aan de slag?

Je kunt zelf veel doen om je eigen woonomgeving groener en ‘klimaatbestendiger’ te maken. Zodat regenwater beter weg kan trekken in de grond, er meer groen op straat is voor de biodiversiteit én je een fleuriger straatbeeld krijgt. Vanaf dit jaar kun je in veel gevallen op eigen initiatief een geveltuin aanleggen bij jouw woning. Kijk daarvoor op deze webpagina voor informatie en inspiratie!

Een geveltuin wordt gevuld met planten. Een nieuwe plant krijgt water. Plantjes in een pot staan klaar om in de grond te worden gezet.
10 juli 2024 Duurzaam Groningen komt naar je toe! 10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 8 juli 2024 Buurtbewoners Semarangstraat vergroenen boomspiegels 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 24 juni 2024 Wandel of fiets langs inspirerende, groene plekken 19 juni 2024 Binnenplaats De Frontier van saai grasveld naar bloeiende binnentuin 19 juni 2024 Duurzame dinsdag #10 18 juni 2024 Groen op wand voor voormalig casino 17 juni 2024 Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen! 3 juni 2024 Hoe hack je de eetgewoontes van Groningse studenten? 30 mei 2024 Voedselcoaches starten met eerste training 29 mei 2024 Geen biodiversiteit, geen voedsel