Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Aline Bus 20 juni 2023

DUURZAME DINSDAG #1

Wat is er de afgelopen maand gebeurd en wat komt eraan? Iedere derde dinsdag van de maand blikken we op OOG Radio (106.6 FM) terug en vooruit op het duurzame nieuws in de gemeente Groningen. In deze eerste editie: Ga zo door Groningers, gezocht! Drietal boeven, eetbare planten en gemakkelijker en goedkoper kan het niet.

Ga zo door Groningers
We trappen deze eerste editie af met feestelijk nieuws! Want Duurzaam Groningen bestaat deze maand één jaar. Meer dan 1200 Groningers boekten een gratis Energiecoach, 700 inwoners lieten zich inspireren tijden de Duurzame Huizendag, 275 geveltuinen werden aangelegd met subsidie, 1000 regentonnen verkocht en als kers op de taart hebben zo'n 260 inwoners het gepresteerd om in mei werkelijk helemaal niets te doen... in hun tuin dan. Samen met de gemeente deden zij mee aan Maai Mei Niet en maaiden in totaal 97 voetbalvelden niet. Zo zorgen ze voor meer bloemen, planten, insecten en bijen. En ik heb me laten vertellen dat die bijen weer goed voor zo'n 60 procent van onze voesdelgewassen. Om iedereen aan te moedigen hebben we vanuit Duurzaam Groningen 20 stoelen laten bedrukken met daarop de tekst 'Red de planeet, op je luie ....'. Die staan nu bij 20 deelnemers in de tuin. Ontzettend veel positieve reacties op gehad, echt heel leuk. Er waren zelfs mensen die vroegen of ze er één konden kopen. Aan het einde van de maand vroegen we inwoners om een foto in te sturen van hun ongemaaide mat én zo bouwden we samen de langste grasmat van Nederland. De actie was zo succesvol dat velen baalden toen de stoel niet in hun tuin stond en dat die mooie bloemen in juni weer gekortwiekt werden. Toch schijnt af en toe maaien wel belangrijk te zijn omdat de boel anders razendsnel in bos veranderd en dat is weer niet overal geschikt. Vanwege het succes gaan we de actie volgend jaar weer te herhalen. Ook maak je dan weer kans op een luie stoel. Dus ga zo door Groningers.

Gezocht! Drietal boeven
Over razendsnel gesproken kom ik op mijn volgende en een meer serieus onderwerp. We zijn namelijk op zoek naar 3 razendsnelle boeven die de gemeente aan het terroriseren zijn, namelijk: de Japanse Duizendknoop, De Reuzenberenklauw en de Grote Waternavel. Dit drietal planten komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Ze komen hier de boel overwoekeren, verdrukken hier lokale planten én de Berenklauw is zelfs giftig. Zie je deze planten op gemeentegrond? Raak ze dan niet aan, blijf op gepaste afstand én maak er hier een melding van. 20 tipgevers belonen we met een plantenpakket. Ook vind je daar een stappenplan over hoe je ze veilig in je eigen tuin kunt overmeesteren. De gemeente brengt de planten eerst in kaart voordat zij overgaat tot actie. Alvast vriendelijk bedankt voor jullie medewerking,

Eetbare planten
Als je dan toch woekerplanten in je tuin aan het overmeesteren bent, fleur dan ook gelijk je terras. Haal een paar potten bij de kringloop en kies eens voor eetbare planten in plaats van een cactus of palmboom. Bij diverse tuincentra kun je aardbeien of minipaprika's halen. Heb je nou geen ruimte voor planten? Maar wel zin in lokaal voedsel of eens lekker met je handen in de grond te wroeten? Bezoek een van de zelfoogsttuinen in de gemeente, zoals Tuinen in de Stad bijvoorbeeld.

Gemakkelijker en goedkoper kan het niet
Dan tot slot nog een duurzame tip waarmee je energie én geld bespaart. Zit je nou lekker in je luie stoel naar je gele gras te kijken. En denk je van: "Goh ik schaf een sproeier aan en ga mijn tuin onder sproeien met drinkwater. Blijf dan gewoon lekker zitten. Geel gras wordt namelijk met een flinke regenbui zo weer groen. Zo bespaar je drinkwater én heb je tijd over voor andere leuke dingen.

Tot volgende maand!

Hier luister je de aflevering terug

19 maart 2024 Duurzame Dinsdag #8 20 februari 2024 Duurzame Dinsdag #7 19 december 2023 Duurzame Dindsdag #6 17 oktober 2023 Duurzame Dinsdag #5 19 september 2023 Duurzame Dinsdag #4 15 augustus 2023 Duurzame Dinsdag #3 18 juli 2023 Duurzame Dinsdag #2