6 horecazaken besparen €50.000 met duurzame menukaart
Wist je dat 70% van de voedselverspilling in de horeca plaatsvindt in de keuken voordat het de gast bereikt? De gemeente Groningen wil het voedselaanbod binnen de horeca verduurzamen, door aan de ene kant meer plantaardig eten te stimuleren en aan de andere kant voedselverspilling te verminderen. De vraag aan Greendish om te helpen om deze doelen in de praktijk te brengen samen met horecaondernemers.
In totaal deden 6 horecalocaties mee aan dit project om hun zaak te verduurzamen:
Dennis Cooking Place, Everts Party Catering, News Café, Concerthuis, Het Oude Politiebureau en De Prael brouwerij.
Aan de slag:
Greendish was gevraagd om de twee doelstellingen naar de praktijk te vertalen door horecazaken te werven, inzicht te geven in de stand van zaken rondom de duurzaamheid van de locaties en om vervolgens de 6 horecazaken praktisch te begeleiden met het verspillen van minder voedsel en de transitie naar meer plantaardige gerechten op het menu. Dat zag er als volgt uit:
- In januari 2024 zijn we begonnen met werven van 6 horecalocaties, in samenwerking met Groningen Werkt Slim.
- Daarna hebben de 6 locaties een nulmeting gedaan, zowel een inkoopcheck als een voedselverspillingsmeting.
- Greendish is langs geweest voor een adviesgesprek.
- Daarna volgde een periode van 2 maanden waarbij Greendish de 6 horecalocaties praktische begeleiding gaf.
- Begin juni vond er een herhaling plaats van de twee metingen.
- Eind juni vond de eindpresentatie plaats waarin we de resultaten deelden. Daarnaast we presenteerden we de resultaten op het New Energy Forum.
“Ik ben door dit project echt meer geïnspireerd en bewuster geworden. Die meetweek is best geinig en het is ook goed voor het bewustzijn van mijn medewerkers én gasten.” – Dennis Cooking Place.
Resultaten:
De 6 deelnemende horecalocaties hebben samen binnen een half jaar mooie impact gerealiseerd door hun voedselverspilling te verminderen en door meer plantaardige gerechten op de kaart te zetten:
- Samen hebben ze 7.154 kilo voedselverspilling bespaard.
- Door in te zetten op de eiwittransitie, is 77.408 kilo CO2-uitstoot bespaard
- Dat staat gelijk aan 1848 autoritjes van Utrecht naar Groningen!
- Er werd 777.556 douchebeurten bespaard.
- In totaal werd er 50.074 euro bespaard.
Ervaringen van deelnemers
Naast al deze mooie impactvolle cijfers, heeft het project ook veel blijvende veranderingen teweeg gebracht bij diverse ondernemers. Hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk:
- Een ondernemer heeft varkentjes genomen door dit project, waar nu al zijn snijafval heen gaat.
- Een andere ondernemer koopt bijna alles biologisch in met behoud van marges.
- Vleesgerechten zijn bij meerdere ondernemers verkleind of verdwenen van de menukaart met behoud van gasttevredenheid.
- Een ondernemer brengt al het snijafval naar hun eigen tuinder, waar ze er compost van maken. Dat wordt weer gebruikt om groentes op te laten groeien waarmee ze koken in het restaurant.
Wil jij ook duurzamer ondernemen? Kijk dan hier voor meer tips en inspiratie.