Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Aline Bus 14 december 2022

3 Duurzame Durvers vielen in de prijzen

Omdat we het belangrijk vinden om duurzame initiatieven in de gemeente zichtbaar te maken en een handje te helpen organiseerden we via onze socials een winactie waarbij we 3 geldbedragen weggaven van €425, €225 en €125 aan de favoriet van inwoners. Dit zijn de winnaars!

Met stip op nummer 1: De weggeefkast van Tineke

Weggeefkasten zijn kasten waar inwoners gratis producten uit kunnen pakken en in kunnen zetten. Je vindt ze bij vrijwilligers aan huis. Tineke: “Mijn voedselkastje is gemaakt door woningcorporatie 'Stichting Woonborg'. In toenemende mate signaleren ze armoede onder huurders. Daarom zocht Woonborg beheerders voor deze kastjes waar dorpsbewoners producten in kunnen zetten voor mensen die het hard nodig hebben. Daar ben ik één van. Via 'Stichting Armoedefonds' deel ik ook gratis menstruatie producten uit d.m.v. het kastje.”

Benieuwd naar een weggeefkast in jouw buurt? Bekijk het hier.

Parti Martini viel in de prijzen voor nummer 2

Kuneke Jansma uit Groningen runt sinds 2021 pop-up kledingbieb Parti Martini in de stad Groningen. Geïnteresseerden kunnen tijdens een pop-up, onder het genot van een drankje, mooie outfits lenen, om ze bij een volgende pop up weer schoon gewassen in te leveren. Je kunt losse items scoren, maar je kunt ook een strippenkaart kopen van vijf of tien strippen, waarbij 1 strip staat voor het lenen van 1 kledingstuk naar keuze voor 1 maand. Naast een eigen collectie leent Parti Martini ook kleding uit van lokale labels, die kleding maken of upcyclen, zoals MakenmetMaaike en JufJuut.

Geld voor events, lokaal talent of workshops
Kuneke: ‘Met Parti Martini bereiken we mensen die tot nu toe nog niet zoveel met duurzaamheid bezig zijn, dat is een enorme winst! Ik ben erg blij met dit extra geld, waarschijnlijk gaat het op aan 1 of meerdere van onderstaande activiteiten.
- nog meer investeren in lokaal talent. Dus mensen in Groningen die kleding maken/upcyclen en deze een podium geven via de kledingbieb;
- swap events organiseren;
- workshops organiseren waarbij vrouwen aan de slag kunnen met het opknappen, uniek maken van items uit eigen kledingkast.'

Circulair ondernemen
De kledingbieb draagt bij aan circulariteit omdat er minder nieuwe kledingstukken hoeven worden gekocht. Ook gaan mensen bewuster nadenken over kleding, mode en trends. De kledingindustrie heeft namelijk een enorme impact op het klimaat, mens en dier.

Waar kan ik het vinden?
Tijdens de tweewekelijkse pop-ups in DOT in Groningen, op zaterdagmiddag.
Instagram: @partimartini

Op nummer 3 eindigde Handig in de Buurt

In De Hoogte aan de Almastraat is Handig in de Buurt al jaren bezig met ‘Groningencirculair’ waarbij het mes aan vele kanten snijdt. "We delen gereedschappen via ‘Mijn Gereedschapskist’ met de leden van onze Community. Stadjerspas bezitters kunnen gratis lid worden. Overige inwoners betalen een klein bedrag per jaar. Daarnaast werken we voor mensen die om financiële, psychische of fysieke beperkingen niet of nog niet volledig mee kunnen doen in onze gemeente. Ook halen we jaarlijks 125.000 kg grofvuil op en scheiden dit in oud papier, oude metalen en geven zo’n 25% van de hoeveelheid weer een tweede leven en maken daar burgers weer blij mee." vertelt voorzitter Conny.

In De Hoogte bevind zich ook ‘De Geheime Tuin’ op de Almastraat. Een project die er naar streeft om volledig ‘off the grid’ te gaan. Dat wil zeggen helemaal zelfvoorzienend in energie, water en met groente en fruit volgens principes van de permacultuur.

Daarnaast is zoveel mogelijk opgezet met gebruikt materiaal en creativiteit.
Tevens is er wekelijks uitgifte van de producten van De Streekboer - lokaal en veelal biologisch verbouwde producten uit de noordelijke provincies.

www.handigindebuurt.nl
Fb projectdegeheimetuin

23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Duurzame dinsdag #9