Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Waarom kies je voor lokaal?

Met je telefoon op de bank lekker wereldwijd winkelen, is het niet heerlijk? Je kunt alles krijgen, en vaak ook nog eens snel en voor een mooie prijs. Maar al dat wereldwijde transport heeft veel impact op het milieu en jouw aankoop draagt weinig bij aan je eigen omgeving. Wil je duurzamer leven, kies dan voor lokaal.

Wat zijn de voordelen van lokaal?

Met lokaal kopen bedoelen we niet alleen het kopen van lokale producten, maar ook aankopen doen in lokale winkels. Naast het beperken van het wereldwijde transport heeft lokaal aankopen doen meer voordelen:

  • Met lokaal kopen steun je de lokale economie, het geld blijft in jouw omgeving. Veel lokale winkeliers geven hun geld uit in hun eigen omgeving en daardoor gaat het vaker rond. Dat is onder andere goed voor de lokale werkgelegenheid. De winst gaat niet naar een hoofdkantoor ver van Groningen vandaan.

  • Lokale winkels zijn vaak meer betrokken bij hun omgeving. Vaak kennen ze deze beter en hebben ze meer lokale contacten. Daardoor weten ze beter aan welke producten behoefte is. Ook geven ze relatief gezien meer uit aan het steunen van lokale initiatieven.

TIP: bedenk dat lokaal al begint op jouw eigen balkon of in je eigen achtertuin. Kun je daar kruiden kwijt of planten voor je eigen thee? Lokaler en duurzamer dan thee uit eigen tuin wordt het niet.

Wat koop je in en om de stad?

Naast allerlei lokale winkels in de stad is er in en om Groningen ook een groot aanbod aan streekproducten, vooral voeding. En dan bedoelen we niet alleen de kleine kastjes met fruit en groente die je onderweg tegenkomt. Op websites zoals Lokaal & Lekker en Streekproducten Groningen vind je veel informatie over aanbieders van streekproducten.

Lokaal kopen is ontzettend goed te combineren met een mooie tocht door je eigen omgeving. Gebruik bijvoorbeeld deze kaart: vink aan wat je zoekt, zoom in op jouw omgeving en stap op de fiets. Steek je graag je handen uit de mouwen, haal dan eens fruit of bloemen in een pluktuin of bij een voedselbos. Leuk om te doen samen met een vriend of vriendin, of je kinderen. Zo maak je van iets kopen een leuke belevenis.

Wist je dat...

Je in de stad ook allerlei lekkere, lokale producten kunt kopen op de Ommelander Markt?

Meer lezen

Is het lokaal niet te vinden?

Jammer genoeg is niet alles lokaal te koop. Wil je toch écht graag dat ene boek of spel, doe je online aankoop dan zo duurzaam mogelijk. Benut deze drie simpele tips:

  1. Bedenk goed wat je wilt kopen en lees enkele recensies. Bestel liever niet met het idee om sowieso producten retour te sturen. Dit levert extra transport en dus uitstoot op. Bovendien wordt 40% van de geretourneerde producten vernietigd.

  2. Bestel op tijd en kies voor levering in één pakket. Dat geeft de bezorger meer kans om pakketjes te combineren en zo efficiënt mogelijk te rijden. Vooral spoedbezorging zorgt voor veel extra ritjes.

  3. Wees thuis als het pakketje wordt bezorgd of maak afspraken met je buren. Zo voorkom je dat de bezorger een tweede rit moet maken. Of laat je pakketje bezorgen bij een lokaal afhaalpunt.


TIP: weten hoe slim jij online shopt? Doe de quiz van Milieu Centraal.