Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

In 7 stappen je vervoer verduurzamen

We zijn vaak onderweg, Voor studie of werk of voor privé. Hoe doe ik dat zo duurzaam mogelijk doen? Daarover nadenken is de eerste stap. De volgende stap is: gewoon doen! De volgende tips helpen je op weg.

Tips

 • Tip 1

  Reis minder

  Verminder het aantal vervoersbewegingen. Werk bijvoorbeeld regelmatig thuis, vergader online, laat je boodschappen bezorgen. Of ga minder ver op vakantie. Al deze stappen, klein en groot, helpen mee om de uitstoot van CO2 te verlagen.

 • Tip 2

  Reis samen

  Samen reizen is niet alleen gezellig, maar ook duurzamer! Door je vervoer te delen, zijn er minder voertuigen op de weg. Ga je altijd met de auto naar je werk, zoek dan uit of er een collega is met wie je kunt carpoolen. En ga je met vrienden naar dat concert, vraag dan of iemand met je wil meerijden.

 • Tip 3

  Kies een schoner alternatief

  Kies een schoner vervoersmiddel. Pak vaker de fiets of ga eens lopen. Fietsen en wandelen is superschoon en je bent ook nog eens lekker in beweging. Ook trein en bus zijn schone alternatieven. Moet je echt met de auto of de scooter, kies dan een elektrische variant.

 • Tip 4

  Reis met bus of trein

  Het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de auto. Je reist niet alleen schoner, maar ook aangenaam en vaak verrassend snel. De Qliners, de bussen die in de gemeente rijden, zijn elektrisch of rijden op waterstof. En ook de trein is duurzaam en comfortabel. Wil je het helemaal duurzaam doen, ga dan lopend of met de fiets naar de bushalte of het station.

 • Tip 5

  Kies voor een vakantie dichter bij huis, of reis duurzamer naar je favoriete locatie.

  Ook je vakantie kan schoner als je dat wilt. Vier het dichter bij huis bijvoorbeeld. Dat scheelt een vlucht in het vliegtuig of lange ritten met de auto. En ga je wel verder weg, kijk dan ook eens naar de trein. Dat is steeds vaker een goed alternatief.

 • Tip 6

  Elektrisch rijden

  Ben je toe aan een andere auto? Ga dan voor een elektrische. Deze is schoner en heeft ook financiële voordelen. Zo is de brandstof - elektriciteit - veel goedkoper dan benzine of diesel. Helemaal als je thuis oplaadt. Ook betaal je geen wegenbelasting. Een elektrische auto is wel duurder. Maar wist je dat je subsidie kunt krijgen bij de aankoop? Daarnaast betaal je geen bpm. Ook het onderhoud aan de auto is veel voordeliger. RVO heeft een en ander op een rij gezet.

 • Tip 7

  Reis met deelauto, -fiets of -scooter

  Heb je af en toe een auto nodig? Dan hoef je niet per se zelf een auto te bezitten. Je kunt ook gebruikmaken van een deelauto. Dat is duurzamer en voordeliger dan een auto die vooral op de oprit of een parkeerplaats staat. Een deelauto is ook een goed alternatief voor een tweede auto.

Deel jouw ervaring met ons en help anderen

Heb jij de overstap gemaakt naar een ander vervoersmiddel? Heb je een abonnement op een deelauto, ben je razend enthousiast over je speed-pedelec of ga je juist vaker met de trein? En vind jij het leuk om hierover te vertellen en anderen te inspireren? Stuur ons een e-mail via info@duurzaamgroningen.nl en wij nemen contact met je op.

Stuur ons een e-mail

Relevante onderwerpen

Groene stroom uit jouw buurt

Relevante onderwerpen

Groene stroom uit jouw buurt