Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Jij kunt als werkgever duurzaam vervoer stimuleren

Ben je werkgever? Dan kun je duurzaam vervoer van je werknemers stimuleren. Zo maken we samen grote stappen om Groningen duurzamer te maken.

Duurzaam vervoer stimuleren als werkgever

Als werkgever ben je in de positie om duurzaam vervoer te stimuleren bij je medewerkers. Bijvoorbeeld door een OV-abonnement te betalen of een financiële vergoeding te geven voor groen vervoer, zoals de fiets. Of door het aanbieden van elektrische leaseauto's. Ook kun je op een P+R-terrein een Park&Bike huren. En hoe kijk jij aan tegen thuiswerken? Als je als werkgever thuiswerken faciliteert en stimuleert, hoeven de werknemers maar eens of enkele keren per week naar het werk te komen, en niet meer elke dag. De mobiliteitsadviseurs van Groningen Bereikbaar geven werkgevers bedrijfsspecifiek advies.

Thuiswerken is het meest duurzaam

Is het wel nodig dat je medewerkers elke dag fysiek aanwezig zijn op je werk? Het thuiswerken is in een stroomversnelling gekomen. Met een computer, een netwerkomgeving en een kop koffie kunnen veel medewerkers thuis prima aan de slag. Mogelijk is het ook voor jouw organisatie een goede optie om je medewerkers één of meer dagen per week vanuit huis te laten werken. Dat scheelt heel veel kilometers op de weg.

Voordelen van thuiswerken

  • Tijdwinst, want er hoeft niet gereisd te worden.
  • Geen afleiding van collega's.
  • Geen rijen bij het koffieapparaat.
  • De meest duurzame kilometer is de niet-gereden kilometer.
  • Er is minder kantoorruimte nodig.

Faciliteren en accepteren

Om van thuiswerken een goede optie te maken gaat Groningen Bereikbaar graag in gesprek met werkgevers. Het helpt als thuiswerken steeds meer geaccepteerd wordt in de bedrijfscultuur. Hoe normaler het is om thuis te werken, hoe meer mensen het doen. Natuurlijk moet je als werkgever wel faciliteiten aanbieden die thuiswerken mogelijk maken.

Tips voor het thuiswerken

Met de auto én de fiets naar het werk: gratis parkeren op de P+R, op de fiets verder

Met de auto naar het werk vertrekken en op de fiets aankomen. Deze slimme oplossing is mogelijk dankzij de P+R-terreinen aan de rand van de stad. Er zijn nu vijf P+R's: Kardinge, Haren/A28, Reitdiep, Hoogkerk en Meerstad, Hier parkeren je medewerkers gratis hun auto. Ze kunnen met het OV verder, maar ook op de fiets. Op alle P+R-terreinen zijn mogelijkheden om de eigen fiets te parkeren. Behalve fietsrekken, zijn er kleine fietskluizen voor één fiets en grotere fietskluizen waarin 32 fietsen passen. Op P+R Kardinge en P+R Hoogkerk kun je bovendien een OV-fiets huren.

Hier vind je de P+R terreinen; allemaal hebben ze fietsparkeermogelijkheden

Wist je dat?

Je als werkgever een Park & Bike kunt huren? Dat is een overdekte en afsluitbare fietsenstalling op een P+R-terrein. Je medewerkers kunnen dan met de auto naar de P+R rijden en daar gratis parkeren, de fiets uit de kluis halen en daarop naar de stad fietsen. Op de P+R terreinen zijn grote en kleine kluizen beschikbaar; op de hub Ten Boer alleen kleine.

Park & Bike huren

Met de bus of trein naar het werk, makkelijk met een OV-abonnement

Neem de bus of pak de trein

Je mag je medewerkers een onbelaste reiskostenvergoeding betalen van maximaal € 0,19 per kilometer voor zakelijke reiskosten. Het maakt niet uit of je werknemer met de eigen auto reist, met de fiets, met het openbaar vervoer of met een combinatie daarvan. Voor je werknemer is het aantrekkelijk om zo voordelig mogelijk te reizen, dus op de fiets of met het openbaar vervoer.

Groningen heeft een uitstekend OV-netwerk. Veel organisaties en bedrijven zijn prima met het OV te bereiken. Het OV is daarom vaak een goed alternatief voor de auto. Reizen met een bus of trein is snel, comfortabel en voordelig.

Voordelen van reizen met het OV

  • Rechtstreekse verbindingen tussen Groningen en omliggende dorpen.
  • Werken terwijl je reist.
  • Ontspannen terwijl je reist.
  • Bussen hebben minder last van files door eigen busbanen.
  • Milieuvriendelijker alternatief voor de auto.

Reizen met het OV geeft je medewerkers de mogelijkheid onderweg te werken of te ontspannen. Daarnaast hebben treinen geen last van files. Ook bussen hebben minder last van verkeersopstoppingen, omdat ze eigen busbanen hebben. Ook mag de bus op sommige plekken over de vluchtstrook, de file voorbij.

OV-abonnement

Veel ondernemers kiezen ervoor hun medewerker een NS Traject Vrij-abonnement en/of een ander OV-abonnement ter beschikking te stellen voor het woon-werkverkeer. Dat is doorgaans goedkoper en veel gemakkelijker dan losse ritten te betalen en achteraf te declareren. Medewerkers kunnen dan onbeperkt reizen op een bepaald treintraject of met bus. Het maakt niet uit of ze naast zakelijk ook privéreizen op dat traject.

OV van de zaak

Reizen je medewerkers met het OV, dan is het handiger om voor hen een NS-Business Card aan te schaffen dan ze te laten reizen met een gewone OV-chipkaart. Voor je medewerkers is het gemakkelijk: ze hoeven de kaart niet op te laden, hoeven geen declaratieformulieren in te vullen en ook geen bonnen te bewaren. Jij krijgt één factuur per maand voor alle OV-kosten die je werknemer met de kaart heeft gemaakt, dus niet alleen trein, bus en metro, maar eventueel ook OV-fiets, parkeren, taxi en Greenwheels-huurauto (je kunt zelf aangeven voor welke deur-tot-deur-diensten je medewerker de kaart kan gebruiken en voor welke niet). Je hebt dus altijd inzicht in de werkelijk gemaakte reiskosten, inclusief de BTW-opgave.

Meer weten over reiskostenvergoedingen?