Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Subsidies voor ondernemers

Als ondernemer wil je bijdragen aan een betere wereld. Verduurzamen kan bovendien geld besparen. Maar om daar te komen, moet je meestal investeren.

We zetten hieronder de meest voorkomende subsidies op een rij. Wil je meer weten over verduurzamen en energie besparen en welke subsidies daarbij passen? Benader dan Groningen Werkt Slim voor onafhankelijk en kosteloos advies. Of bekijk alvast de subsidiematrix voor duurzaam ondernemen.

Subsidiematrix duurzaam ondernemen (PDF)
Subsidies vanuit de gemeente Groningen
Subsidies vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil); dit is een investeringsaftrek voor het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, zoals een groen dak, overstap van fossiele brandstoffen naar elektrisch en methoden voor afvalreductie.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA); deze regeling is bedoeld voor ondernemers die investeren in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie.
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE); met deze subsidie kunnen ondernemers investeren in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of kleine windturbine om hun productieproces, gebouw of te verhuren woning te verduurzamen.
  • Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++); dit is een exploitatiesubsidie met een lange looptijd bedoeld voor CO2-reducerende maatregelen en voor de grootschalige productie van hernieuwbare energie.
  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA); voor ondernemers die een duurzame bedrijfsauto willen aanschaffen. Let op: 2024 is het laatste jaar voor de SEBA.
  • Subsidie Circulaire ketenprojecten; wanneer u samenwerkt met andere ondernemers om een product- of materiaalketen circulair te maken.
Subsidies vanuit SNN

SNN, het samenwerkingsverband van de drie noordelijke provincies, biedt subsidiemogelijkheden voor ondernemers, particulieren, kennisinstellingen, wooncorporaties en maatschappelijke organisaties. Bekijk het overzicht op hun website van subsidies om de duurzame, innovatieve ontwikkeling van Noord-Nederland te stimuleren.

Provinciale subsidies

Er zijn verschillende provinciale subsidies voor ondernemers die willen verduurzamen, deze vind je op de website van de Provincie Groningen.