Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe verduurzaam ik mijn VvE?

40% van de Groningse huishoudens woont in een appartement. Woon je in een appartement, dan ben je hoogstwaarschijnlijk lid van een VvE. Dat betekent dat jij én je buren samen verantwoordelijk zijn voor de buitenkant van het gebouw (daken, beglazing, buitenmuren ed.). Dat geldt ook voor de gemeenschappelijke ruimten, zoals bijvoorbeeld het trappenhuis.

Wanneer je met je VvE wilt verduurzamen, gaat het vaak om grotere maatregelen en aanschaf van nieuwe installaties. Hoe pak je dat aan? Verduurzamen met je VvE doe je vanuit het VvE bestuur. Dit is vaak een complex proces waarbij zorgvuldigheid voorop moet staan. Het bestuur van de VvE moet samen met de leden stap voor stap besluiten nemen in dit proces. Laat daarom het bestuur of een bestuurslid contact opnemen met vve@duurzaamgroningen.nl voor meer informatie en de mogelijkheden.

Voordat je begint is het belangrijk om het volgende te weten:
1. waarom je wilt verduurzamen.
2. hoe groot en hoe oud jouw VvE is.

Waarom wil je met je VvE verduurzamen?

Het verduurzamen met je VvE heeft verschillende voordelen op zowel de korte als lange termijn. Wij hebben de belangrijkste voordelen hieronder op een rijtje gezet.

  • Lagere energierekening=> Afhankelijk van welke maatregelen genomen worden, kun je je energieverbruik en dus je energierekening verlagen.
  • Goed voor het milieu=> Als je minder energie verbruikt hoeft er ook minder energie opgewekt te worden. En dat is beter voor het milieu.
  • Meer wooncomfort=> Door goed te isoleren zorg je ervoor dat de warmte beter binnen en de kou beter buiten blijft. Zo heb je minder last van tocht en geluiden van buitenaf.
  • Je appartement wordt meer waard=> Verduurzaming zorgt bijna altijd voor een waardevermeerdering van je huis. Hoe hoger het energielabel van jouw appartement, hoe hoger de waarde.

Hoe groot en hoe oud is jouw VvE?

VvE’s met een bouwjaar vanaf 1995 noemen we 'jong'. Na 1995 zijn deze huizen door nieuwe bouwvoorschriften namelijk beter geïsoleerd. Gebouwen die vóór 1995 zijn gebouwd noemen we in dit geval 'oud'; deze huizen zijn niet of onvoldoende geïsoleerd. VvE's met 8 of meer appartementen noemen we groot. Is er sprake van minder dan 8 appartementen, dan hebben we het over een kleine VvE.

Hoe helpt Duurzaam Groningen?

Voor kleine (en jonge) VvE's ziet het proces om te verduurzamen er anders uit dan voor grote (en oude) VvE's. Neem als bestuur van een kleine (en jonge) VvE contact op met de VvE-desk via vve@duurzaamgroningen.nl. Wij sturen een inventarisatieformulier op waarmee we de VvE verder op weg helpen.
Grotere VvE's zijn vaak beter georganiseerd, maar bestaan uit meer eigenaren. Dat maakt het soms ingewikkeld om samen besluiten te nemen. Daarom bieden we voor deze VvE's meer begeleiding aan. Dan kan alleen als de VvE actief is, een bestuur heeft én is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Neem ook in dit geval als bestuur contact op met de VvE-desk voor meer informatie.

Mail ons