Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe verduurzaam ik mijn VvE?

40% van de Groningse huishoudens woont in een appartement. Woon je in een appartement, dan ben je hoogstwaarschijnlijk lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat betekent dat jij én je buren samen verantwoordelijk zijn voor de buitenkant van het gebouw (daken, beglazing, buitenmuren ed.). Dat geldt ook voor de gemeenschappelijke ruimten, zoals bijvoorbeeld het trappenhuis.

Wanneer je met je VvE wilt verduurzamen, gaat het vaak om grotere maatregelen en aanschaf van nieuwe installaties. Hoe pak je dat aan?

Verduurzamen met je VvE doe je altijd vanuit het VvE bestuur. Voor grote en oude VvE's is verduurzamen vaak een complex proces waarbij zorgvuldigheid voorop moet staan. Voor kleine en jonge VvE's zijn vaak andere en minder maatregelen nodig. Daarom is het voordat je begint, belangrijk om het volgende te weten:

1. waarom je wilt verduurzamen.
2. hoe groot en hoe oud jouw VvE is.

Waarom wil je met je VvE verduurzamen?

Het verduurzamen met je VvE heeft verschillende voordelen op zowel de korte als lange termijn. Wij hebben de belangrijkste voordelen hieronder op een rijtje gezet.

  • Lagere energierekening=> Afhankelijk van welke maatregelen genomen worden, kun je je energieverbruik en dus je energierekening verlagen.
  • Goed voor het milieu=> Als je minder energie verbruikt hoeft er ook minder energie opgewekt te worden. En dat is beter voor het milieu.
  • Meer wooncomfort=> Door goed te isoleren zorg je ervoor dat de warmte beter binnen en de kou beter buiten blijft. Zo heb je minder last van tocht en geluiden van buitenaf.
  • Je appartement wordt meer waard=> Verduurzaming zorgt bijna altijd voor een waardevermeerdering van je huis. Hoe hoger het energielabel van jouw appartement, hoe hoger de waarde.

Hoe groot en hoe oud is jouw VvE?

VvE’s met een bouwjaar vanaf 1995 noemen we 'jong'. Na 1995 zijn deze huizen door nieuwe bouwvoorschriften namelijk beter geïsoleerd. Gebouwen die vóór 1995 zijn gebouwd noemen we in dit geval 'oud'; deze huizen zijn niet of onvoldoende geïsoleerd. VvE's met 8 of meer appartementen noemen we groot. Is er sprake van minder dan 8 appartementen, dan hebben we het over een kleine VvE.

Hoe helpt Duurzaam Groningen?

Voor eigenaren van grote en kleine VvE’s van na 1995, ziet het proces om te verduurzamen er anders uit dan voor oude VvE's. Het is minder complex met veelal minder maatregelen. Het bestuur of een bestuurslid van zo'n VvE kan een energieadviseur van Duurzaam Groningen aanvragen. Ook als kleine VvE van vóór 1995 kun je bij Duurzaam Groningen advies krijgen van de energieadviseur. Deze adviseur doet een eerste inventarisatie en helpt je op weg. Vraag een energieadviseur aan via de button hieronder.

Grote, oude VvE's hebben meestal meerdere maatregelen nodig om te verduurzamen. Voor hen is dit vaak een complex proces waarbij zorgvuldigheid voorop moet staan. Het is bovendien vaak ingewikkeld om samen besluiten te nemen. Daarom bieden we voor deze VvE's meer begeleiding aan. Dan kan alleen als de VvE actief is, een bestuur heeft én is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Neem in dit geval als bestuur contact op met de VvE-desk voor meer informatie. Dat kan via de mailbutton hieronder.

Boek een energieadviseur Mail ons als er sprake is van een oude en grote VvE