Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzaam reizen? Pak het OV!

Je kunt jouw effect op het milieu verkleinen door duurzamer te reizen. Laat de auto zo veel mogelijk staan; wandel, pak de fiets of reis met het openbaar vervoer (OV).

Reis met het OV

Reizen met het OV is vaak voordeliger dan je denkt. De kilometerprijs voor het reizen met de bus is ongeveer hetzelfde als de kilometerprijs voor een auto. Maar, voor een eigen auto betaal je ook nog kosten voor de koop van de auto, het onderhoud, parkeerkosten, belastingen en je hebt er een rijbewijs voor nodig. Als jij dus geen eigen auto koopt, maar kiest voor een combinatie van OV, fietsen en wandelen kan dat jou geld besparen! En heb je toch af en toe een auto nodig? Dan kan autodelen een goede oplossing zijn. Er bestaan ook allerlei kortingsproducten die het reizen met het OV nog voordeliger maken. Op de website van Qbuzz kun je uitzoeken wel product het beste bij jou past.

Meer informatie over autodelen

Andere voordelen van reizen met het OV:

  1. Reizen met het OV is gezond. Je bent gelijk in beweging, want je moet vaak een stukje lopen of fietsen naar de halte of het station.
  2. Reizen met het OV is veilig. Buschauffeurs zijn opgeleid om mensen veilig naar een andere plek te brengen. Daarom gebeuren er weinig ongelukken met een bus.
  3. Het OV is goed voor het milieu en maakt minder geluid. Vanaf 2026 zijn de bussen in Groningen en Drenthe helemaal elektrisch. Elektrische bussen stoten geen CO2 uit, hoor je bijna niet en stinken minder dan bussen die op diesel of benzine rijden.
  4. Het OV neemt minder ruimte in. Auto’s hebben veel ruimte nodig. Als meer mensen gaan fietsen, met het OV of lopen hebben we meer ruimte over voor andere dingen.
  5. Reizen met het OV is snel. De bussen mogen vaak voorbij verkeerslichten. Ook zijn er in de stad verschillende busbanen waar de weg vrij is en bussen zo door kunnen rijden. In de stad is de bus vaak sneller dan het reizen met de auto."

Relevante onderwerpen

Vervoer

Relevante onderwerpen

Vervoer