Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

30 mei 2022

Wijkrestaurant de Duindoorn: “We krijgen altijd lege borden terug”

Verstopt achter een hoge flat, na even links de hoek om fietsen, zit midden tussen het groen een verborgen parel in Selwerd: Wijkrestaurant de Duindoorn. En plek voor en door vrijwilligers en mensen uit de wijk, waar behalve heerlijk eten en gastvrijheid, ook duurzaamheid op de menukaart staat. “We maken zoveel mogelijk zelf, veelal plantaardig en met een kleine ecologische voetafdruk. En dat bevalt goed: we krijgen vrijwel altijd lege borden terug in de keuken!”

Aan het woord is Jan van Bergen: “Mijn rol? Tja… ik ben beheerder, kok, leermeester, werkbegeleider, roostermaker, inkoper… eigenlijk doe ik hier van alles”, lacht hij. Sinds 2019 is hij betrokken bij het restaurant, wat met vallen en opstaan de coronacrisis trotseerde. Op welke manier probeert hij duurzaamheid een plek te geven binnen zijn werk? “Zoveel mogelijk producten van dichtbij halen. Vers en kort van te voren ingekocht. Geen grote voorraden, niet verspillen. En alles zelf maken, niks uit pakjes of zakjes”, licht hij toe. “Onze bezorgingen doen we met een bakfiets. En we streven naar binnenkort zonnepanelen op het dak, waar we subsidie voor hopen te krijgen.”

Zelf schillen en snijden
“Als je duurzaam wilt koken, dan is het een kwestie van slim zijn en goed opletten. Aanbiedingen bij supermarkten in de gaten houden, lokale producten kopen. En soms is biologisch duurder, dat klopt. Maar in dat geval probeer ik te kijken naar waar iets vandaan komt: geen avocado’s die de hele wereld hebben overgevlogen, of rundvlees waar voor de groei ontiegelijk veel water nodig is. En ja, ook al is het soms even onhandig als je het druk hebt, maar zelf snijden en schillen scheelt ook in de kosten. Plus, en dat vind ik ook belangrijk: op die manier leer je waar je voedsel vandaan komt, hoe het ruikt, proeft en eruitziet voordat het op je bord ligt. Zeker bij stagiaires merk ik soms dat ze geen idee hebben dat witlof niet in plastic in de supermarkt groeit.”

Goed voorbeeld
Jan vervolgt: “Wijkrestaurant De Duindoorn is een fantastisch onderdeel van ons Wijkbedrijf Selwerd. Een verbindingsplek in de wijk waar wijkbewoners met afstand tot de arbeidsmarkt, stagiaires van diverse scholen en vrijwilligers aan de slag kunnen om zich verder en meer te ontwikkelen. Er komen bewoners uit de flat hiernaast, maar het is ook een geliefd punt op de wandelroute van het Pieterpad. Daarnaast organiseren we de workshop “Kerngezond & Keigezellig” voor eenzame ouderen in de wijk. Ze koken een avond samen, waarbij ze leren om gezonder en duurzamer, op een leuke en betaalbare manier, zelf iets klaar te maken. Ook krijgen deelnemers een na afloop een boekje mee met recepten, voedingstips en wat bewegingsoefeningen. Door goede voorbeelden te tonen, geef je mensen zelf ook handvaten om gezonder en duurzamer te leven, zonder dat het heel ingewikkeld is.”

Creatief
“Soms is duurzaamheid een kwestie van creatief denken”, vervolgt Jan “Verwerk eten dat over is eens in een ander gerecht, combineer restjes in een soep of pasta; wie weet wat voor leuke vondst je doet! We zijn met z’n allen tegenwoordig zo ingesteld op gemakkelijk, snel en goedkoop, dat we ver verwijderd zijn van de kern van écht eten. Terwijl, toen ik opgroeide kwam groente gewoon uit je eigen tuin. Midden jaren ’90 kwam er een fase waarbij álles uit pakjes kwam. Gelukkig merk je dat er momenteel weer een omkering plaatsvindt: op veel meer plekken wordt plantaardig gekookt, mensen worden bewuster en duurzaamheid is ‘hip’. Op die golf moeten we nu mee, op naar een duurzame toekomst”, zegt hij bevlogen. In Selwerd zijn ze er in elk geval klaar voor.

Klik hier voor de website van restaurant de Duindoorn.